Proverili smo pet najvećih mitova o hrani i napokon saznali koliko u njima ima istine…

MIT 1 – PRAVILO „3 SEKUNDE“

Kaže se: Ako hranu koja ti je pala na pod podigneš u roku od tri sekunde, možeš je bez razmišljanja pojesti, jer se u tako kratkom vremenu po njoj navodno ne mogu proširiti neke grozne bakterije i klice!

Da li je to istina?

Da i ne! Koliko god brzo podigla hranu, ona nikad ne može biti bez ijedne klice. A što je hrana duže na podu, to će se na njoj skupiti više bakterija. Veliku ulogu ima i podloga na koju hrana padne. Na prljavoj ulici svakako ima mnogo više klica nego kod kuće, na kuhinjskom podu. Dakle, ako ti hrana padne na pod, bolje je da je ne jedeš!

MIT 2 – ČOKOLADA USREĆUJE

Bilo da je u pitanju frustracija zbog učenja ili ljubavna drama, čokolada rešava svaki problem i čini te srećnom!

Da li je to istina?

Delimično. Osećanje sreće javlja se zbog određenih sastojaka koji podstiču proizvodnju hormona sreće, po imenu serotonin. Čini se jasno kao dan, ali postoji caka. Čokolada sadrži samo malu dozu supstanci koje podstiču dobro raspoloženje. Zapravo, premalo da osetiš njihov učinak! Osećaj sreće dolazi od toga što grickanje čokolade povezuješ s veselim sećanjima. Kad jedeš čokoladu, tvoj se mozak seća pozitivnih osećanja, a tu je i još nešto: čokolada je jednostavno fina! A svi smo srećni kad priuštimo telu nešto u čemu ono uživa!

MIT 3 – KOLA I SLANI ŠTAPIĆI POMAŽU U SLUČAJU PROLIVA

U utrobi ti je haos, pa panično tražiš WC. Proliv je stvarno neprijatno stvar, ali u pomoć stižu kola i slani štapići!

Da li je to istina?

Delimično. U lečenju proliva ključno je nadoknaditi izgubljene tečnosti i energiju hranom. Najbolje je piti mlak i što manje zaslađen crni čaj (npr. indijski), ili čaj od šipka. Dobro je piti i mineralnu vodu za nadoknadu minerala i soli. U tim slučajevima pomaže i Coca-Cola, ali samo u malim količinama, jer male količine CO2 i šećera mogu biti od pomoći. Ali pazi da ne preteraš. So koju treba da nadoknadimo svakako delimično možemo uneti u organizam i jedući slane štapiće.

MIT 4 – ENERGETSKA PIĆA SU OPASNA

Energetska pića sadrže mnogo nezdravih sastojaka, koji mogu biti opasni za zdravlje, posebno kad su u pitanju mladi koji se još razvijaju.

Da li je to istina?

Da, stručnjaci već dugo traže da se prodaja ovih pića ograniči na populaciju od 18 godina naviše. Upozoravaju na veliku količinu kofeina, koja može negativno uticati na mlade. S nuspojavama kofeina nije se pametno igrati. Osoba koja popije nekoliko ovih pića zaredom može dobiti tahikardiju (ubrzano lupanje srca), te se suočiti s nesanicom, mučninom ili napetošću. Kofein negativno utiče i na razvoj mozga. Još je opasnija kombinacija energetskih pića i alkohola!

MIT 5 – DNEVNO TREBA PITI DVA LITRA VODE

Znojenjem, odlaskom u WC i izdisanjem vlažnog vazduha − tvoj organizam svakodnevno gubi oko dva litra vode, koju treba nadoknaditi.

Da li je to istina?

Kako bi tvoje telo ostalo u dobroj formi, treba svakog dana da popiješ pomenutu količinu vode. Ali određenu količinu vode dobijaš i hranom, pa nije nužno ulivati u sebe tačno osam čaša! Mnoge vrste voća i povrća sadrže dosta vode. Ako jedeš dovoljno voća i povrća i popiješ oko litar, litar i po vode dnevnom, organizam će ti i dalje biti uravnotežen.