Dakle, konačno razmišljaš da napustiš roditeljsko gnezdo i započneš samostalan život? Ako je tvoj odgovor na prethodno pitanje potvrdan, ovo je definitivno tekst za tebe!

Napuštanje rodne kuće i opraštanje od mamine kuhinje mnogima teško pada, a prema podacima Eurostata (Statističkog zavoda Evropske unije) iz 2021. godine, prosečna osoba napušta roditeljski dom tek sa 32 godine – što je za otprilike 6 godina više od proseka mladih u EU.

Postoje mnogi faktori koji određuju i utiču na momenat kada je osoba spremna da se osamostali, a naredni redovi su posvećeni upravo njima i njihovom razjašnjenju – stoga pročitaj naš tekst do kraja!

#1 Finansijska stabilnost kao jedan od glavnih faktora osamostaljenja

Finansijska nezavisnost se uglavnom izdvaja kao presudan faktor ukoliko osoba želi da se osamostali, ali hajde da najpre odredimo šta ona tačno podrazumeva.

Mnoge mlade osobe rade i tokom srednje škole i tokom studiranja, ali većinu ne smatramo ekonomski osamostaljenim. To je zbog toga što određeni uslovi i kriterijumi nisu ispunjeni.

Zamisli to ovako – da bi bio ekonomski nezavisan moraš biti i stambeno osamostaljen, što znači da bi trebalo da raspolažeš sredstvima i budžetom da izdržavaš samog sebe.

Obezbeđivanje sopstvenog kutka za život je svakako prvi korak u odvajanju od roditeljske zaštite, a svoj kutak možeš da rentiraš ili otplaćuješ podizanjem stambenog kredita.

Bilo da ti se sviđaju jednosobni i dvosobni stanovi na Voždovcu ili garsonjere na Limanu, moraš biti okarakterisan kao “kreditno osposobljen” od strane banke kako bi ih priuštio.

Kada je pravo vreme za samostalan život?

Kreditna sposobnost podrazumeva sledeće univerzalne stavke:

  • da imaš više od 18 godina, odnosno da si punoletno lice
  • da imaš stabilna mesečna primanja, što podrazumeva da si zaposlen na “neodređeno” ili duži period, kao i da su tvoje zaposlenje i rad regulisani validnim ugovorom
  • da imaš čistu kreditnu istoriju, tj. da nemaš prethodna dugovanja na računu, da si izmirio svoje finansijske obaveze prema fakultetu ili školi, da si plaćao redovno takse i poreze, …

Za podizanje kredita je takođe potreban i izdvojen novac za učešće, i to od 10 do 20%, što dalje povlači tezu da je potrebno da radiš već određeni vremenski period kako bi prikupio početni kapital.

Tek onda se, u skladu sa tromesečnim ili šestomesečnim primanjima određuje dužina isplate i iznos odabranog kredita – znači moraš biti situiran minimum pola godine unapred.

Retki su oni koji imaju od samog starta visoka primanja, što samo objašnjava činjenicu da mladi u Srbiji do 32. godine života žive sa roditeljima u početku karijere.

Dakle, kao što možeš videti, ovde ima više faktora u igri i nije dovoljno da se jednostavno zaposliš i spakuješ kofere, već je potrebno da dostigneš nivo kada su tvoja primanja fiksna i kada si “dovoljno siguran” da možeš sebe da izdržavaš.

Tek onda treba da se odseliš od roditelja.

#2 Da li si emotivno spreman da staneš na svoje dve noge?

Sledeća stavka se odnosi na emotivnu spremnost – da li se osećaš dovoljno sigurno da zatvoriš vrata od svoje stare sobe i zakoračiš u novi dom? Dom, koji ćeš ti sam urediti, sam čistiti i sam održavati.

Sociolozi i psiholozi nam kažu da se mladi jako brzo i lako zatvaraju u sebe, jer su možda nezdovoljni radnim mestom, poslovnim prilikama ili celokupnom zajednicom i druženjem, pa je i samo logično da im je porodica najveća podrška i zaštita.

Konformizam, odnosno ako smo previše ušuškani kod roditelja, može dovesti do toga da samo “produžimo” dane odrastanja – to znači da se previše oslanjamo na to da će nam mama skuvati ručak u toku dana, opeglati košulju za specijalnu priliku ili nabaviti dokumentaciju za prijavu za posao.

Na taj način deca postaju sve pasivnija i gotovo apatična (ravnodušna) prema svom okruženju, bilo da se to okruženje odnosi na poslovnu, akademsku ili neku drugu zajednicu.

Ono što je potrebno jeste da osvestiš ovaj problem – razgovaraj sa roditeljima o tome da je potrebno da te puste da donosiš svoje odluke i isprobavaš stvari na svoj način, pa makar i pravio greške usput, jer ćeš samo tako moći da spoznaš “realan svet”.

Njihova podrška treba da ti da vetar u leđa, a njihovi saveti da te vode, ali ne treba da te sputavaju ukoliko želiš da iskusiš stvari i prilike.

Nadamo se da ti je ovaj tekst bio koristan, koliko i poučan, te da smo ti pružili dovoljno relevantnih informacija kako bi i sam odredio kada je za tebe pravi momenat da se osamostališ i staneš na svoje dve noge – Želimo ti puno sreće u budućnosti!