Sigruno je da ste makar nekoliko puta poželeli da vaša dečija soba ne bude samo dečija soba, posebno sada u srednjoškolskim i fakultetskim danima. Najbolje od svega je to što se to vrlo lako može promeniti u samo nekoliko koraka, ali će vam naravno biti potrebna pomoć roditelja ili starijeg brata za neke složenije radove pri renoviranju.

U nastavku proverite i naše savete kako da vaša soba bude kul mesto i savršen prostor za uživanje.

Dodajte nove police u kul bojama

Jedan od načina da ulepšate i i svoju sobu učinite savršenom jeste dodavanjem kul polica. One će biti i veoma korisne jer ćete tu moći da stavite vaše omiljene knjige, kolekcionarske predmete, fotografije i drugie detalja koji vam znače i koji će oplemeniti prostor.

Montaža novih polica je jednostavna i ne zahteva posebne veštine. Većina polica dolazi sa uputstvima za montažu, a sve što vam treba jesu akumulatorski alati poput bušilice i šrafilice pomoću kojih ćete sa lakoćom obaviti sav posao. Bušilicom ćete napraviti rupe kako bi se ekseri kasnije šrafilicom lako pritegli. Uz ovakav alat ćete bez problema obaviti sve neophodno.

Važno je da pravilno postavite police kako biste osigurali njihovu stabilnost i sigurnost. Uvek se pridržavajte uputstava proizvođača i koristite odgovarajuće alate kako biste postigli najbolje rezultate.

Kada postavljate police, možete se igrati sa njihovim rasporedom i visinom kako biste postigli željeni izgled. Možete ih postaviti u jednom redu duž zida, ili ih rasporediti u različitim visinama i uglovima kako biste stvorili dinamičan izgled. Takođe, možete koristiti kombinaciju otvorenih polica i polica sa vratima ili fiokama kako biste sakrili neke stvari i održali prostor urednim i organizovanim.

Birajte police u bojama koje će se najbolje uklopiti u vašu sobu. Možete se odlučiti za nešto smelije poput jarkih boja koje će dodati energičnost i živahnost prostoru. Sa druge strane, ako želite da soba deluje smirenije i opuštajuće, možete se odlučiti za pastelne nijanse.

Kada su police postavljene, možete početi sa ređanjem vaših omiljenih knjiga, magazina, albuma ili drugih predmeta. Možete ih složiti po boji, veličini ili temi kako biste postigli vizuelnu ravnotežu. Možete dodati neke dekorativne elemente poput biljaka, slika, ramova ili figurica kako biste dodali lični pečat vašoj sobi.

Obojite zidove ili crtajte po njima

Transformacija sobe može biti izuzetno uzbudljiv proces, a bojenje zidova i crtanje po njima vam omogućava da izrazite svoju kreativnost i pretvorite svoju običnu sobu u prostor koji vas karakteriše.

Kada je u pitanju bojenje zidova, izbor boje je ključan. Važno je da odaberete boje koje vam se sviđaju i koje odražavaju vašu ličnost. Ako ste ljubitelj vedrih i jarkih boja, možete razmisliti o odabiru boja poput crvene, plave ili žute. S druge strane, ako preferirate mirnije tonove, pastelne boje mogu biti idealan izbor za vas.

Pre nego što započnete sa bojenjem, važno je pripremiti površinu zidova. To uključuje čišćenje zidova od prašine i mrlja, kao i popunjavanje rupa ili neravnina ako su prisutne. Nakon što ste pripremili zidove, možete početi sa bojenjem. Preporučuje se korišćenje valjka za bojenje za ravnomerno nanošenje boje. Ako želite da budete još kreativniji, možete koristiti šablon ili traku kako biste napravili interesantne šare ili geometrijske oblike na zidovima.

Crtanje po zidovima je još jedan fantastičan način da transformišete svoju sobu. Možete odabrati motive koji vam se dopadaju i koji odražavaju vaše interese. Na primer, ako ste zaljubljenik u muziku, možete nacrtati note, instrumente ili omiljene tekstove pesama. Ako ste umetnički nastrojeni, možete crtati apstraktne slike ili kreirati mural koji prikazuje nešto što vam je posebno dragoceno. Važno je da se prepustite svojoj mašti i da se zabavite dok crtate po zidovima.

Za crtanje možete koristiti različite materijale i tehnike. Na primer, možete koristiti boje za zidove, marker, krede ili čak specijalne boje za crtanje po zidovima. Takođe, možete koristiti šablone ili trake kako biste napravili precizne i ravne linije. Važno je da se pridržavate uputstava proizvođača i da koristite odgovarajuće materijale kako biste postigli željeni efekat.

Ovi mali detalji će uneti novu energiju i svežinu u prostor, čineći ga kul i jedinstvenim. Vaša soba će postati prostor u kojem ćete se osećati inspirisano i srećno.

4 saveta kako da pretvorite svoju običnu sobu u kul tinejdžersku sobu kao iz filmova

Dodajte postere i slike vas ili vaših omiljenih pevača

Ako želite da sobu skroz transformišete, posteri i slike su savršen način da to postignete. Oni će vam pomoći da prostor učinite posebnijim i predstavite sebe na originalan način.

Kada birate postere, možete se odlučiti za omiljene pevače, glumce ili filmove.

Pored postera, možete okačiti slike koje su vam drage sa putovanja, ili koncerata na kojima ste bili. Ovo će vam omogućiti da zadržite uspomene na te posebne trenutke i oživite ih svaki put kada uđete u svoju sobu. Možete izabrati slike sa prijateljima i dragon ljudima i dodatno ulepšate prostor.

Takođe, možete koristiti različite tehnike za kačenje postera, kao što su trake, čavli ili držači za slike. Na taj način možete stvoriti zanimljivu instalaciju na zidu.

Upotrebite osvetljenje za stvaranje atmosfere

Adekvatnim osvetljenjem može se drastično transformisati prostor i stvoriti posebna atmosfera.

Možete staviti lustere različitih i neobičnih oblika, ili neonsko osvetljenje koje je popularno među tinejdžerima jer stvara modernu i trendi atmosferu. Možete postaviti neonske trake ili neonske znakove sa različitim motivima i različitih boja.

Lampice su takođe odličan način da ulepšate osvetljenje i stvorite romantičnu atmosferu. Možete ih postaviti oko kreveta ili na zidove.

Važno je napomenuti da prilikom dodavanja dodatnog osvetljenja u sobu treba voditi računa o bezbednosti. Uverite se da koristite odgovarajuće sijalice i da pravilno postavljate sve.

Možemo da zaključimo da vam je potrebno malo mašte, kreativnosti i volje da preuredite prostor prema svojim željama. Uživajte u procesu i stvorite sobu u kojoj ćete se osećati srećno i inspirisano.

Tekst: S. Stanković

Foto: alper omer esin from Pixabay  i Aline Ponce from Pixabay