Moda je ciklična. Ono što je nekada bilo moderno, često se vraća na velika vrata donoseći sa sobom duh prošlih vremena, ali sa modernim preokretima. Mnogi dizajneri i modni entuzijasti rado se vraćaju starim trendovima, prilagođavajući ih savremenom ukusu i potrebama.

Ukoliko vas zanima koji su to modni trendovi iz prošlih decenija ponovo u trendu, nastavite da čitate.

2000-te: Y2K moda

Dvehiljadite godine donose Y2K modni trend, koji je inspirisan tehnologijom, futurizmom i pop kulturom. Ovaj stil je karakterističan po metalik materijalima, svilenim tkaninama, upadljivim printovima i niskim strukovima. Danas, mnogi modni entuzijasti i dizajneri ponovo oživljavaju Y2K modu, prilagođavajući je savremenom ukusu.

Muške majice za svaki dan sa grafikom, široke farmerke i chunky patike sa debelim đonom, inspirisane hip-hop i pop kultom se neminovno vraćaju na velika vrata i mogu se uveliko videti na muškarcima koji prate trendove.

Jedan od najprepoznatljivijih trendova iz dvehiljaditih su farmerke sa niskim strukom. Ove farmerke, koje su tada bile simbol mladalačkog stila i provokativnosti, danas su ponovo u modi, često kombinovane sa crop topovima ili oversized džemperima.

Moderni dizajneri često eksperimentišu sa različitim krojevima i materijalima, čime stvaraju jedinstvene komade koji asociraju na Y2K modu.

1990-te: Grandž i minimalizam

Devedesete godine prošlog veka donose kontrastne trendove grandž stila i minimalizma. Dok je grandž stil, inspirisan alternativnom muzikom i buntovničkim duhom, promovisao neuredan i opušten izgled, minimalizam je isticao jednostavnost, čiste linije i neutralne boje. Oba trenda su danas ponovo aktuelna, ali sa modernim preokretima.

Grandž stil, koji je popularizovala muzika Nirvane i moda dizajnera poput Mark Džejkobsa, uključuje karakteristične elemente poput kariranih košulja, iscepanih farmerki, vojničkih čizama i slojevitih kombinacija. Danas, mnogi modni brendovi ponovo oživljavaju ovaj stil, uvodeći ga u svoje kolekcije sa modernim detaljima koje poznate zvezde nose. Na primer, vojničke čizme se često nose uz lepršave haljine, stvarajući kontrast između grubih i ženstvenih elemenata.

Sa druge strane, minimalizam devedesetih je inspirisao povratak jednostavnih i elegantnih komada garderobe, poput slip haljina, basic majica i ravnih pantalona. Ovaj stil je danas popularan među ljubiteljima čistih linija i neutralnih boja, jer pruža sofisticiran i bezvremenski izgled. Slip haljine, koje su tada bile simbol elegancije i ženstvenosti, danas su ponovo u trendu, često kombinovane sa oversized sakoiem ili kožnim jaknama.

1980-te: Ekstravagancija i neon boje

Osamdesete godine prošlog veka su sinonim za ekstravaganciju, smelost i upadljive neon boje. Ova decenija donela je mnoštvo modnih inovacija i hrabrih kombinacija koje su danas ponovo aktuelne. Neon boje, oversized siluete i asimetrični krojevi dominirali su tadašnjom modnom scenom, a danas se vraćaju kao nezaobilazan trend.

Jedan od najprepoznatljivijih trendova iz osamdesetih su oversized sakoi. Inspirisani muškom modom, ovi sakoi su tada bili simbol moći i uspeha, posebno među poslovnim ženama. Danas su oversized sakoi ponovo u modi, često kombinovani sa uskim pantalonama ili suknjama, stvarajući kontrast između voluminoznog gornjeg dela i uskog donjeg dela.

Pored sakoa, osamdesete su donele i trend neon boja, koje su danas ponovo popularne, posebno među mlađim generacijama. Neon zelena, roze, narandžasta i žuta boja često se mogu videti na modnim pistama i ulicama, bilo kao detalji, glavni elementi modne kombinacije ili u vidu color blocking-a.

1970-te: Disko era i glamur

Sedamdesete godine prošlog veka donose disko kulturu i eksploziju glamura na modnu scenu. Sjaj, šljokice i luksuzni materijali postali su glavni aduti ovog perioda, dok su plesni podijumi bili preplavljeni živopisnim i smelim modnim kombinacijama. Danas, mnogi modni dizajneri oživljavaju disko estetiku, uvodeći elemente poput svetlucavih tkanina, metalik boja i ekstravagantnih krojeva u svoje kolekcije.

Jedan od najpoznatijih modnih komada iz disko ere koji je doživeo renesansu je kombinezon. Moderni kombinezoni dolaze u različitim varijantama – od elegantnih i minimalističkih, do onih sa upadljivim dezenima i detaljima. Oni su savršeni za svečane prilike, ali i za opuštene večernje izlaske, jer pružaju sofisticiran i moderan izgled.

Pored kombinezona, sedamdesete su donele i trend platformi – obuće sa debelim đonom koja pruža dodatnu visinu i udobnost. Platforme su bile popularne kako među ženama, tako i među muškarcima, a danas su se vratile na modnu scenu u velikom stilu.

Moderni dizajneri često kombinuju platforme sa sportskim patikama, čime stvaraju zanimljiv spoj retro i savremenog stila. Takođe, platforme su često ukrašene zanimljivim detaljima poput šljokica, perli i svetlucavih kamenčića, što im daje dodatnu dozu upečatljivosti.

1960-te: Hipi pokret i sloboda izraza

Šezdesete godine prošlog veka bile su decenija radikalnih promena, kako u društvenom tako i u modnom smislu. Hipi pokret, koji je promovisao ljubav, mir i slobodu, imao je ogroman uticaj na modu tog vremena. Karakteristični elementi poput šarenih, psihodeličnih dezena, cvetnih motiva, širokih pantalona i maksi haljina ponovo su postali popularni.

Jedan od najznačajnijih modnih komada iz ovog perioda koji je doživeo veliki povratak su zvonaste pantalone. Originalno inspirisane mornarskim uniformama, ove pantalone su postale simbol hipi pokreta i mladalačkog bunta.

Pored pantalona, šezdesete su donele i maksi haljine sa cvetnim dezenima, koje su postale nezaobilazan komad garderobe za sve ljubitelje boho stila. Ove haljine, često napravljene od laganih i prirodnih materijala, pružaju udobnost i slobodu kretanja, što ih čini idealnim za tople letnje dane.

Bez obzira koji trend vam se najviše dopada, uvek možete pronaći nešto što će vam odgovarati, te kombinovati elemente i osvežiti svoj stil. Važno je da se ne plašite eksperimentisanja, jer upravo to čini modu uzbudljivom i dinamičnom. Prugaste košulje i retro trendovi su tu da nas podsete na prošla vremena, ali i da nam pruže priliku da stvorimo nešto novo i jedinstveno.

Tekst: S. Stanković

Foto: cottonbro studio