Leto je i zvanično stiglo, a to znači da ćete imati više slobodnog vremena, a to znači i više čitanja. Zato vam danas u saradnji sa izdavačkom kućom Odiseja predstavljamo još jedan tinejdžerski roman, Sve trule jabuke, nagrađivane irske autorke Mojre Fauli Dojl.

Odiseja i Super Teen predstavljaju i poklanjaju roman „Sve trule jabuke“

Dan nakon sahrane naša crnina visi na štriku poput usnulih slepih miševa. „Biće baš neprijatno”, uporno sam govorila svakome ko je hteo da sluša, „kad se Mendi pojavi na vratima za nedelju-dve.”

Kada Dinina neobuzdana, misteriozna sestra Mendi nestane i proglase je mrtvom, njena porodica se potpuno slama. Ali Mendi je uvek bila problematična. To je samo još jedna nesreća koja je zadesila Dininu porodicu. S tim što Dina ne želi da veruje da joj je sestra stvarno mrtva.

Ali, onda počinju da stižu pisma. Pisma od Mendi, u kojima tvrdi da za zlosretnu istoriju njene porodice nije odgovorna loša sreća ili loše odluke – već kletva koja se prenosi s žene na ženu generacijama. Mendi je krenula u potragu za izvorom kletve pre nego što ona zadesi i Dinu. Ali, da li kletva zaista postoji? I da li je Mendi stvarno živa? Očajnička potraga, u kojoj je vode samo poruke koje se misteriozno pojavljuju, dovešće Dinu do nekadašnjih Magdaleninih vešernica, zloglasnih duševnih bolnica za žene u Irskoj.

Odvažan i divno napisan, ovaj izuzetno važan feministički roman za mlade preispituje aktuelna pitanja ženskih seksualnih i reproduktivnih prava koja su, uprkos tome što živimo u 21. veku, iznenada ponovo sporna.

Mojra Fauli Dojl je irska književnica. Diplomirala je popularnu književnost na univerzitetu Triniti u Dablinu, gde je započela doktorske studije sa namerom da tema njene doktorske teze budu vampiri u književnosti za mlade. U isto vreme je pisala svoj prvi roman i ostala u drugom stanju, te je odlučila da odustane od studija i posveti se pisanju. Napisala je četiri romana.

Prvi roman The Accident Season (2015) ušao je u uži izbor za nagrade Voterstons i Nort Ist Tin, i nominovan je za prestižnu nagradu Karnegi. Drugi roman Spellbook of the Lost and Found (2017) ušao je u uži izbor za Najbolju irsku knjigu godine. Roman Sve trule jabuke (2019) osvojio je nagradu Vestčester i ušao je u uži izbor za Najbolju irsku knjige godine i nagradu za najbolju irsku dečju knjigu. Prvi roman za odrasle, Eyes Guts Throat Bones, objavljen je 2023. godine.

Mojra Fauli Dojl živi u Dablinu gde piše romane magijskog realizma, tumači tarot karte i odgaja svoje male veštice.

U naslovu ste pročitali da poklanjamo ovaj sjajan roman. Da biste učestovali u akciji potrebno je da nam se javite na mail redakcija@superteen.rs i odgovorite na pitanje „Kako se zove Dinina sestra?“. Pored toga nam napišite svoje podatke – ime, prezime, adresu, grad, kontakt telefon i godište. Igramo se do ponedeljka, 23.06. do 15  časova, a potom ćemo imena dva dobitnika romana „Sve trule jabuke“ objaviti na našem IG  profilu. I da ova akcija je internacionalna!