Na Adi Ciganliji 13. i 14.jula od 10h do 20h svi zainteresovani građani moći će da obave besplatne dermoskopske preglede mladeža u specijalnim ordinacijama koje obezbeđuju privatnost i udobnost tokom pregleda.

Preglede će obavljati dermatovenerolozi, eksperti u oblasti dermoskopije iz vodećih institucija tercijarne zdravstvene zaštite u Srbiji, a specijalne ordinacije  biće postavljena na početku šetališta na Adi Ciganliji (sa novobeogradske strane). Za pregled nije potrebno zakazavanje, samo lična karta.

Dva dana besplatnih dermoskopskih pregleda mladeža na Adi Ciganliji

Besplatni dermoskopski pregledi mladeža organizuju se u okviru društveno odgovorne akcije za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“, koju od 2015.godine organizuju Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Udruženja Dermatovenerologa Srbije. Organizatori očekuju da će tokom dva dana besplatnih pregleda na Adi Ciganliji biti pregledano oko 2 000 ljudi.

Na javnim dermoskopskim pregledima koji su u okviru ove kampanje organizovani od 2015.godine pregledano je preko 5.000 osoba, od kojih je 10% je upućeno na dalje konsultacije. Kod 64 pacijenta potvrđen je melanom, najopasniji rak kože koji se brzo se širi, a lako uklanja jednostavnom hiruškom intervencijom ukoliko se otkrije na vreme.

Tokom skoro 10 godina trajanja kampanje “Pregled za sve” sproveden je niz aktivnosti informisanja građana o važnosti prevencije i redovnih samopregleda kože, kao i dermatoloških pregleda u cilju sprečavanja raka kože. Istovremeno, za 70  državnih zdravstvenih ustanova u 49 gradova u Srbiji, uključujući najveće zdravstvene centre i zdravstvene ustanove u manjim sredinama koje imaju dermatološke ordinacije, obezbeđeno je 167  ručnih i digitalnih dermoskopa, koji omogućavaju precizniji uvid u promene na koži. Tako je ostvarena nacionalna pokrivenost i dostupnost dermoskopskih pregleda građanima Srbije. Naporedo sa donacijama dermoskopa, za dermatologe širom Srbije organizovane su besplatne edukacije iz oblasti dermoskopije, kojima je prisustvovalo više od 90% dermatovenerologa iz državnih ustanova i privatne prakse širom Srbije.