Poslednji veliki pop koncert u Beogradu bio je 2014. godine – Beyonce, Beogradska arena i početak njene “The Mrs Carter Show” turneje, koji je obeležen upravo ovde. Prošlo je skoro deset godina od kad smo se našli na mapi jedne mega turneje, a za taj prekid perioda “pop suše” u Srbiji možemo da zahvalimo Edu Sheeranu i njegovom live nastupu u Beogradu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Honeycomb Live (@livehoneycomblive)

Skakalo se, pevalo, plakalo i uperivalo svetlo sa telefona ka nebu ne samo za njega, iako Sheerios čekaju već dugo da nas poseti, nego i za sve koji su nas zaobišli od velikih zvezda.

Callum Scott: Opening Act tačan u minut

Da je neko rekao: “Dođi odmah u pet za otvaranje kapija zato što predgrupa počinje tačno na vreme” – smejali bismo se. Nije nam strano da svi koncerti, live nastupi i izvođači vole da kasne, logično jer zvezde stižu poslednje, znate već kako kaže ta izreka.

Međutim, Calum Scott je tačno u 19:00h izašao na scenu iako se prostor predviđen za publiku tek polovično napunio. Dok su jedni smišljeno došli nešto kasnije na tribine i u parter, jer ih je zanimao prvenstveno Ed, drugi su očekivali da će koncert kasniti, i ostali da kupuju brendirane majice, vodu, sok, ili da obilaze park nešto duže.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Honeycomb Live (@livehoneycomblive)

Iako nije još uvek svetski poznat i bez obzira na to što nije pobedio, već završio na šestom mestu, Calum se proslavio takmičenjem u emisiji “Britain’s Got Talent” 2015. godine. Osvojio je svojim šarmom, glasom, kao i kasnije nekim od velikih radijskih hitova, kao što je “Where Are You Now” sa Lost Frequences.

Na kraju se ispostavilo da Calum ipak ima uspostavljenu bazu obožavatelja i kod nas, kada je u kasnije šerovanom postu na njegovom Instagramu bilo očigledno da su se fanovi u prvim redovima potrudili da kreiraju plakate sa porukama specijalno za njega.

A 45 minuta kasnije uz zalazak sunca, Scott je završio svoj mini koncert i ustupio binu Sheeranu.

Vatromet i vatra u trajanju od dva i po sata

Oko 20:10h krenulo je odbrojavanje do Edovog pojavljivanja na bini od 360 stepeni. Jedinoj takvoj na svetu. A bio je potreban i kružni LED ekran, posebno napravljen za “Mathematics Tour” da odbroji minute i sekunde do prve pesme Sheeranove setliste.

Početak performansa su obeležili taktovi “Castles On The Hill”, kao i obraćanje na srpskom. “Dobro veče Beograde” utemeljilo je glasnu publiku od samog starta. Razmenjivali su se super poznati i nešto manje poznati hitovi sa poslednjih albuma, a skoro za svaku pesmu dobili smo objašnjenje kada je napisana, kome je posvećena, kao i na koji način će biti izvedena na sceni – uz pomoć benda, Loopa ili sa pratećim vokalima publike.

Loop je inače jedna od najzanimljivijih fora koja izdvaja koncert Eda Sheerana u odnosu na sve druge pop zvezde. Da ne mešamo stručne termine i objasnimo najjasnije – u pitanju je način snimanja vokala i gitare direktno na sceni, u datom trenutku. Kada Ed nasnimi sve delove pesme koji su mu potrebni da bi sve to zajedno zvučalo onako kako pesmu inače znamo – krene sa pevanjem strofa, refrena, i svega između.

Takođe, još jedan fun fact bio je taj što je non-stop menjao gitare. Nakon svake pesme desi se razmena “stare i nove” gitare između Eda i jednog člana njegove ekipe, koji naravno, magično iskočii iz bine. :)

Finalni utisci: Ed Sheeran – finale u Beogradu

Nakon prebrzo je prošlo dva i po sata i koncert je bio gotov, poslednje taktove koje smo čuli od njega live, bar na neko vreme, zaokružila je ozbiljna pirotehnika pod otvorenim nebom. Vatromet, dim i pucketave prskalice dodatno su zagrejale već vrelu noć – nismo se bunili.

Za veliko finale uz pesmu “Bad Habits”, Ed je tražio od publike da skače što više može bez ijedne brige na svetu. I zaista, iako pomalo krindž zvuči, toliko nam je nedostajao koncert velike pop zvezde u Beogradu, da briga nije bilo ni na kraj pameti.

Da li ste vi bili na koncertu? Da li će ostati vredan prepričavanja i tokom narednih meseci? Nadamo se da je njegov dolazak znak da ćemo konačno biti na mapi za svaku mega turneju koja tek dolazi.

Autor: Milica Stanojević