Šta je inteligencija? Kako se meri i možemo li na nju uticati? Prosečno inteligentan čovek ima koeficijent inteligencije od 90 do 110! Stižu odgovori…

Inteligencija je sposobnost učenja iz iskustva, prilagođavanje novim situacijama, razumevanje i snalaženje u okolnostima u kojima nam ne pomažu naučene navike, veštine i znanja.

Inteligencija je potencijal, a ne potpuno razvijena sposobnost. Meri se koeficijentom inteligencije ili IQ-om, a ako ste mislili da se s njime rađamo, razmislite još jednom. Evo nekih zanimljivih podatka o tom broju…

Boravak u školi poboljšava inteligenciju

Nije reč samo o tome da boravkom u školskoj klupi primamo više informacija pa smo na neki način prisiljeni na učenje. Istraživanja pokazauju da i samo okruženje pozitivno deluje na inteligenciju. Učenici koji IQ testove rešavaju tokom letnjih meseci dok je raspust, pokazuju mnogo lošije rezultate nego oni koji mere IQ dok traje škola!

Ishrana utiče na IQ

Veštački zaslađivači, konzervansi, veštačke boje i ukusi negativno utiču na inteligenciju. Ali namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama i vitaminima A, D i E, kakav je, na primer, novi margarinski namaz Dijamant Junior, utiču na poboljšan razvoj mozga, bolje pamćenje, koncentraciju i uopšteno bolji razvoj moždanih vijuga!

Najpametnije slavne glavice

I među poznatim facama ima natprosečno inteligentnih: neke zvezde mogu da se pohvale veoma visokom IQ-om, a evo ko je među najinteligentnijima…

Madonna IQ 140

Bill Gates IQ 160

Sharon Stone IQ 154

Einstein IQ 160

Shakira IQ 140

Zdrav razum više utiče na uspeh u životu od učenja!

Drugim rečima, jednako obrazovani ljudi ne moraju da imaju jednak uspeh u životu. Među takvim osobama oni s većim IQ-om naći će bolje poslove i zarađivati više!

Svako je pametniji od svog dede

Tako bar pokazuju rezultati IQ testova. Današnji prosečni rezultati pre 60 godina smatrali bi se genijalnima. Ali znači li to da smo zaista inteligentniji? Ne baš, ali hranimo se bolje, imamo bolje obrazovanje i životni stil koji podstiče razvoj određenih grana inteligencije (kompjuteri, didaktičke igre za decu i slično).

Ranije u školu, veći IQ

Škole i obdaništa obično imaju tačno određeno do kog datuma u godini moraju biti rođena deca koja se upisuju. Neki, dakle, kreću u školu sa šest, a neki s punih sedam godina, što znači da neka deca dobijaju gotovo celu godinu više obrazovanja od drugih. Istraživanja govore da svaka godina školovanja znači gotovo 3,5% bolji rezultat na IQ testovima.

Da li ste znali?

Najinteligentnija osoba na svetu je žena: američka književnica Marilyn von Savant čiji je IQ čak 228!

Koliki je tvoj IQ?

Koeficijent inteligencije meri se standardizovanim testovima, a ako želiš da saznaš koliki je tvoj, poseti stranicu www.mensa.org.rs na kojoj ćeš pronaći sve informacije o testiranjima.