Bliži se Sajam knjiga pa je red da vam predstavimo neke naslove za koje ćete sigurno poželeti da ih imate na svojoj polici sa knjigama. Danas u saradnji sa izdavačkom kućom Odiseja predstavljamo roman, Blistavi trag jednog puža, katalonske autorke Đeme Lijenas.

Odiseja i Super Teen predstavljaju i poklanjaju roman „Blistavi trag jednog puža“

Semov dan se sastoji iz preciznog niza rutina čije narušavanje u njemu budi stres nezamislivih razmera. On se budi u tačno određeno vreme, ima sopstveni metod pranja zuba i uvek isti doručak. Prilično je vešt u informatici, ali mu socijalne veštine nisu jača strana. Uprkos visokoj inteligenciji i svakodnevnoj pomoći sestre Iris, Sem jednostavno ne ume da se snađe u „oflajn“ svetu. To je zbog toga što Sem ima Aspergerov sindrom, poznat i kao visokofunkcionalni autizam. A ako mu nedostatak omiljenih žitarica izaziva napad anksioznosti, jasno je koliko će mu život poremetiti nešto što ni njegovim vršnjacima „neurotipicima“ ne pada baš lako – kad se prvi put zaljubi.

Sem će morati da se svojski potrudi kako bi se svideo Martini koju jednog dana slučajno sreće u biblioteci, a otkriće i da je Martina upala u zamku opasnog predatora koji žrtve vreba na društvenim mrežama. Sreća, Sem je genije za kompjutere, ali ukoliko želi da zaista pomogne Martini i razotkrije zločinca, moraće da dâ sve od sebe kako bi prevazišao vlastita ograničenja.

Blistavi trag jednog puža je uzbudljivi triler koji čitaoce do poslednjih stranica drži u neizvesnosti, ali i važan sociološki roman koji uspeva da se pozabavi dvema važnim temama: opasnostima koje vrebaju na društvenim mrežama i prihvatanjem različitosti.

Đema Lijenas je katalonska književnica, feministička aktivistkinja i političarka. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima se ističu Nagrada „Ramon Ljulj“ za najbolji roman i medalja Francesc Macià al Trabajo za doprinos katalonskoj književnosti i feministički angažman. Njeni romani su nekoliko puta preporučeni u prestižnom časopisu White Raven. Rođena je u Barseloni, gde je studirala filozofiju i književnost. Pre nego što se posvetila pisanju, radila je kao nastavnica u školi za decu sa graničnim poremećajem ličnosti i urednica u izdavačkoj kući. Prvi roman Cul de sac objavila je 1986. i, već sledeće godine, dobila tri književne nagrade. Do danas je napisala više od pedeset knjiga za decu, tinejdžere i odrasle. Najpoznatija je po serijalu za mlade Karlotini dnevnici po kom je 2010. snimljen istoimeni film. Autorka u ovim knjigama, kombinujući fikciju i stvarne događaje, pokušava da poduči mlade o važnim temama: seksualno uznemiravanje, feminizam, seksualnost i različite emocije, zloupotreba droga, migracije, itd. Takve teme obeležavaju i ostatak njenog stvaralaštva.

Roman Blistavi trag jednog puža deo je Odisejinog projekta I ti možeš da promeniš svet koji je podržala Kreativna Evropa.

U naslovu ste pročitali da poklanjamo ovaj sjajan roman. Da biste učestovali u akciji potrebno je da nam se javite na mail redakcija@superteen.rs i odgovorite na pitanje „Od kog sindroma boluje Sem“. Pored toga nam napišite svoje podatke – ime, prezime, adresu, grad, kontakt telefon i godište. Igramo se do nedelje, 13.10. do 19  časova, a potom ćemo imena dva dobitnika romana „Blistavi trag jednog puža“ objaviti na našem IG  profilu. I da ova akcija je internacionalna!