Dok uživamo u toplini sunca, lako je zaboraviti nevidljivu pretnju koja se krije u njegovim zracima – ultraljubičasto UV zračenje. Dok sunčeva svetlost pruža vitamin D i poboljšava naše raspoloženje, produžena izloženost UV zracima može izazvati negativne posledice na našu kožu i zdravlje.

UV zračenje, povećava rizik od karcinoma kože, uključujući melanom, najsmrtonosniji oblik. UV izlaganje ubrzava starenje kože, manifestujući se kao bore, pigmentne fleke i gubitak elastičnosti. Uz određene mere i pridržavanje naših saveta možete jednako uživati u letu kao i u ostalim godišnjim dobima, bez briga o štetnim UV zracima.

Kreme sa SPF faktorom

Kreme za sunčanje predstavljaju jednu od strategija zaštite od UV zračenja, ali svakako neizbežnu, pružajući efikasnu barijeru između kože i štetnih sunčevih zraka. Visoki faktor zaštite od sunca – SPF ima ulogu u odabiru prave kreme, jer meri njen kapacitet da blokira UVB zrake, koji su glavni krivci za opekotine od sunca i dugoročna oštećenja kože. SPF za lice je neophodan jednako kao i za telo, a stručnjaci preporučuju kreme za sunčanje sa širokim spektrom zaštite faktorom od najmanje 30.

Nanosite kremu za sunčanje obilno i često, posebno kada provodite vreme napolju, čak i kada je oblačno ili hladno. Preporučuje se nanošenje dovoljne količine kreme 15 do 30 minuta pre izlaganja suncu kako bi imala vremena da se apsorbuje u kožu. Ako plivate ili se znojite, nanosite je na svaka dva sata i što češće, kako bi se održala njena efikasnost. Obratite pažnju na svoj tip kože, preosetljivost na određene sastojke i eventualne alergijske reakcije.

Hrana i namirnice koje štite vašu kožu od UV zračenja

Ishrana ima ulogu u očuvanju zdravlja kože i jačanju njenih odbrambenih mehanizama protiv UV oštećenja. Antioksidansi, prisutni u raznovrsnoj hrani,  neutralizuju slobodne radikale koji se stvaraju usled izlaganja UV zracima. Ovi slobodni radikali mogu oštetiti ćelije kože i doprineti procesu starenja, ali unos hrane može pružiti zaštitu iznutra.

Krastavac doprinosi proizvodnji kolagena, ključnog proteina za strukturu kože. S obzirom na to da je sačinjen od 96% vode, krastavac je izuzetno hidratantan. Da biste maksimalno iskoristili njegove prednosti, preporučuje se konzumiranje i kore krastavca. Kora sadrži silicijum dioksid, koji daje čvrstoću koži, dok sam krastavac sadrži vitamin C, kalijum i vitamin K, koji pomažu u regeneraciji kože i umirivanju opekotina od sunca. Istražite vaš vodič kroz svet poljoprivrede i pogledajte savete koji vam mogu pomoći u sadnji krastavca u vašoj bašti kako biste uvek imali ovu namirnicu u blizini.

Jedna od najboljih grupa namirnica bogatih antioksidansima su različite vrste bobica, poput borovnica, malina i brusnica. Ove voćke su bogate vitaminom C, koji pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa izazvanog UV zračenjem. Pored toga, lisnato zeleno povrće poput spanaća, kelja i blitve takođe je izuzetno bogato antioksidansima, kao što su beta-karoten, lutein i zeaksantin, koji doprinose zdravlju kože. Zato uvrstite ovu hranu u svakodnevne obroke i primenite nove navike u ishrani koje će pomoći vašoj koži i celokupnom zdravlju.

Orašasti plodovi, poput badema, oraha i lešnika, su sjajan izvor vitamina E. Dodavanje ovih orašastih plodova u ishranu može pružiti dodatnu zaštitu koži od UV oštećenja.

Omega-3 masne kiseline su važan faktor kad je u pitanju očuvanje zdravlja kože i smanjenje upale, a ima ih u masnoj ribi poput lososa, skuše i sardina. Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je da ove masnoće imaju pozitivan uticaj na imunitet kože izložene sunčevim zracima. Losos je bogat astaksantinom, vrstom karotenoida, koji smanjuje upalu, umiruje opekotine od sunca i štiti od oštećenja ćelija koja mogu nastati pod dejstvom UV zraka. Laneno seme je isto izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina i može se lako dodati u ishranu putem smutija, kaša ili salata.

Zeleni čaj pruža širok spektar koristi za zdravlje kada se konzumira, pruža detoksikaciju, regulisanje krvnog pritiska i poboljšanje mentalnog stanja. Međutim, takođe se može koristiti i spolja kako bi se olakšale opekotine od sunca. Kada je reč o koži, zeleni čaj podstiče regeneraciju DNK zahvaljujući prisustvu polifenola u njemu, a određeni polifenoli imaju antibakterijska svojstva koja pomažu u očuvanju zdravih ćelija kože. Nadalje, zeleni čaj obiluje vitaminom B2 i E, koji hidriraju i štite kožu. Možete ga konzumirati nekoliko puta dnevno ili ga naneti na kožu radi dodatnog dejstva.

Zašto je važno početi sa zaštitom od UV zraka u mladim danima?

Dodatne mere zaštite kojih treba da se pridržavate

Nošenje zaštitne odeće je vrlo bitan faktor, pružajući fizičku barijeru između kože i sunčevih zraka. Široki obod šešira može zaštiti lice, uši i vrat od direktnog izlaganja suncu, dok majice dugih rukava štite veće površine kože od opekotina i dugoročnih oštećenja.

Sunčane naočare sa UV zaštitom su neophodne kako biste zaštitili oči od štetnih zraka. UV zraci mogu oštetiti rožnjaču, sočivo i mrežnjaču oka, što može dovesti do ozbiljnih problema sa vidom. Traženje hladovine tokom najjačeg sunčevog zračenja, obično između 10 ujutro i 4 popodne, može smanjiti izloženost zracima i smanjiti rizik od opekotina i oštećenja kože. Hladovina pruža prirodnu zaštitu od sunca i omogućava koži da se odmori od direktnog izlaganja.

Provera UV indeksa pre izlaska napolje je koristan korak u planiranju aktivnosti na otvorenom. UV indeks pruža informacije o intenzitetu UV zračenja u određenom trenutku i lokaciji, pomažući vam da procenite rizik od prekomerne izloženosti suncu. Na osnovu UV indeksa, možete prilagoditi svoje aktivnosti i zaštitne mere kako bi se minimalizirali štetni efekti sunčevih zraka.

Dok uživamo u radostima aktivnosti na otvorenom, ne zaboravimo važnost zaštite od štetnih zraka sunca. Budite odgovorni prema svom zdravlju u svakom trenutku, poslušajte naše savete, zaštitite se i uživajte u sunčanju ovog leta.

Autorka teksta: S. Stanković