Danas je u mts Dvorani održana konferencija povodom jubilarnog, 20. po redu izdanja dečijeg filmskog festivala KIDS FEST koji će se ove godine održati od 12. do 20. oktobra u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.
Ambasadorka ovogodišnjeg festivala je muzičarka Bojana Vunturišević, a film otvaranja biće ostvarenje srpske koprodukcije „Planeta 7693“ reditelja Gojka Berkuljana, za čiju se premijeru 12. oktobra, u 15h karte već od sad mogu pronaći na blagajni i sajtu bioskopa mts Dvorane. 

Tradicionalni dečiji festival održaće se kao i do sada u trećoj nedelji oktobra, a idejni tvorac festivala Igor Stanković navodi da je ta nedelja značajna po mnogo čemu, prisećajući se prvog izdanja festivala:

„Prvi KIDS FEST nastao je kao ideja nekoliko mladih entuzijasta, okupljenih oko malog stola, u maloj kancelariji, sa namerom da, ukoliko odrasli imaju svoj festival koji se zove FEST, zašto ne bi i deca imala svoj KIDS FEST. Treća nedelja značajna je po mnogo čemu, treće nedelje oktobra 2004. godine rođena je moja ćerka, a 2005. kada je napunila godinu dana bila je i jedna od posetilaca tog prvog KIDS FEST-a.“ 
 

Svake godine festival predstavlja i svog ambasadora, a nakon brojnih ličnosti koje su tokom predhodinh manifestacija podržale ideju KIDS FEST-a, među njima i Ivan Jevtović, Hristina Popović, Nataša Tapušković, Nebojša Dugalić, Boris Pingović i drugi, ove godine mesto ambasadorke pripalo je muzičarki Bojani Vunturišević kojoj ovo nije prvi put da nastupa na ovom festivalu:

Sa svojim DF horom nastupali smo 2017. godine i otvorili KIDS FEST. Tada smo se prvi put obukli u crno i postali darkerski dečiji hor, vrlo specifičan, intersantan i zabavan. I ovaj put dolazimo obućeni u crno, ali misli su nam šarene. Izvešćemo 5 pesma pre samog otvaranja.“

U nekoliko predhodnih godina praksa festivala je da neki domaći dečiji igrani film otvori KIDS FEST, koprodukcija ili film iz regiona. Ove godine reč je o naslovu „Planeta 7693“ reditelja Gojka Berkuljana, koji je snimljen u crnogorsko – srpskoj, kao i koprodukciji Severne Makedonije.
Priča prati devetogodišnjog dečaka Luku koji živi sa sestrom i roditeljima u veoma zanimljivom komšiluku na periferiji grada. Tokom jednog vrelog leta, njihovu idiličnu i veselu porodicu potresa događaj koji potpuno narušava međusobne odnose i dovodi do konfliktnih situacija u kojima Luka ne uspeva da se snađe. Roditelji se udaljavaju jedno od drugog, sestra Sandra se ne uklapa u svoje tinejdžersko društvo, a Luka ostaje usamljen i zabrinut. Izlaz iz svih problema traži u svojoj mašti.

U saradnji sa scenaristkinjom Anom Vujadinović nastao je film u kom glavne uloge tumače Kristina Stevović Obradović i Andrija Kuzmanović.

„Rodila se ideja za nečim što komunicira sa stvarima koje smo mi voleli tokom odrastanja, kao klinci, sa tom estetikom i tim kinematografskim uticajem. Težili smo da stvari postavimo kako bi ljudi mogli da se na određeni način  identifikuju sa našim likovima.“

Glumica Kristina, koja tumači ulogu majke, prokomentarisala je svoju ulogu u filmu, koju karakterišu različite promene raspoloženja
„Ja sam mama dvoje dece i baš u vreme snimanja imala sam devetomesečno dete. Žena u sebi baštini gomilu paradoksa i karakteristika i u ovim suludim vremenima, kada uživamo mnoge blagodeti emancipacije žena, kada uživamo mnoge dobijene bitke naših predhodnica, istovremeno nas društvo tera u uzaludne jurnjave.“

Konferenciji je prisustvovao i mladi glumac Ilija Pejaković kome je ovo prva uloga na filmu, a o svom liku zaključio je da je reč o dečaku koji pokušava da njegova porodica, pored nedaća, bude bolja. 

Osim filma otvaranja, festival je bogat za još 12 premijernih ostvarenja i 6 repriznih filmova, među kojima i neki od Diznijevih naslova.

„To su filmovi sa geografski različitih destinacija, najviše je tu evropskih filmova, ali recimo imamo i film iz Pakistana. U pitanju je film „Staklar“, koji je naročito zanimjiv zato što je to prvi pakistanski film rađen tehnikom ručno crtane animacije. Snimljen je na urdu i engleskom jeziku, ali ćemo na KIDS FEST-u gledati sinhronizovanu verziju. Na festivalu ima mnogo filmova koji su svoje svetske premijere imali na velikim festivalima kao što je Kanski i jedan od najpoznatijih je i festival animiranog filma koji se održava u Anesiju, u Francuskoj,“ zaključila je koordinatorka festivala Milica Joksimović o samom porgramu festivala.

Festival će obogatiti i brojne radionice, među partneima na ovom programu su Francuski institut, Muzej afričke umetnosti, Centar za promociju nauke i drugi.

U NASTAVKU PROGRAM FESTIVALA MOŽE SE NAĆI OVDE