U pubertetu svaka mala promena u tvojoj beauty rutini može značiti desetke pojavu bubuljica i mitisera na licu. Zato moraš da budeš posebno oprezna s kozmetičkim proizvodima da uz one normalne, pubertetske bubuljice ne bi dobila i one koje su posledica nanošenja proizvoda i sastojka koji se nalaze u njima.

Određena kozmetika za lice i telo,kao i proizvodi za kosu mogu izazvati pojačanu pojavu bubuljica. Nekad su to bubuljice s crnim ili belim ‘vrhom’, a ponekad su to prave bubuljice sa gnojnim čvorićem.

Bubuljice s čvorićem pojave se odmah dan ili dva nakon korištenja određene kozmetike, dok se bubuljice s crnim vrhovima pojavljuju nakon dužeg perioda.

Ako imaš akne, dobro je često menjati kozmetiku, posebno ako odmah po korištenju nečega uočiš pogoršanje na koži (znači – više akni nego inače) nakon što si koristila određenu kozmetiku. Aliomoraš znati da se često dogodi da i ‘stara’ kozmetika, koju si do juče opušteno koristila, može odjednom da izazove pojačanu pojavu bubuljica.

Ono što je važno ukoliko imaš bubuljice i mitisere ili si ih pre imala pa si srećna što si ih se rešila – sva šminka koju koristiš moda d bude bez ulja! Dakle, i puder, i rumenilo, i senka za oči, i krema… baš sve! Danas postoji niz kozmetičkih proizvoda namenjenih baš mladalačkoj, nečistoj koži koji ne dovode do začepljenja pora.

Proveri sa svojim dermatologom želiš li preći na novu kozmetiku, posebno ako imaš ili si sklona bubuljicama. Naime, velika je verovatnoća da lekar već zna ima li određena kozmetika kao nuspojavu pojavu bubuljica, posebno jer na većini kozmetičkih proizvoda to ne piše.

U slučaju da imaš bubuljice, dobro je koristiti kozmetičke proizvode u manjim količinama, dakle – štedljivo!

Kad skidaš šminku, koristi mlaku vodu ili vrlo blag sapun, nikako nemoj koristiti jaka sredstva ili grubo trljati kožu.

Verovatno u reklamama čuješ za kozmetiku koja ‘sto posto’ uklanja bubuljice i mitisere, ali budi oprezna. Dakle nemoj se začuditi ako ti se, iako je papreno platiš, stanje sa bubuljicama na kraju pogorša. Ako dođe do toga, odmah prestani s korištenjem tih proizvoda jer – svi smo različiti, imamo različitu kožu i ono što je dobro za jednu osobu nije nužno dobro i za sve ostale, odnosno i za tebe.

Neki kozmetički proizvodi mogu ti previše isušiti kožu, učiniti da se ona peruta ili pak izazvati svrb. Dogodi li ti se to samo jednom, odmah prestani da koristiš taj proizvod!

Foto: Pixabay