Žene u adolescentskoj dobi imaju veću verovatnoću da će razviti sideropenijsku anemiju, tj. stanje uzrokovano nedostatkom gvožđa u poređenju sa starijim davaocima krvi i ženama koje uopšte ne doniraju krv, otkriveno je u novom istraživanju, koje je objavljeno u magazinu Transfusion.

Najnovija studija ukazuje na to da bi ove žene mogle biti izložene većem riziku od nesvestice i malaksalosti nakon davanja krvi. Ali, istraživači ističu da to ne bi trebalo odvratiti ljude od toga da postanu davaoci krvi, već ih podstaknuti da preduzmu sve potrebne mere predostrožnosti, kao što je to na primer uzimanje suplemenata gvožđa.

Prema Crvenom krstu SAD-a, procenjuje se da 6,8 miliona ljudi svake godine donira krv, a veliki deo njih su adolescenti. Za potrebe ove studije istraživači su pregledali 9.647 učesnica u uzrastu između 16 i 49 godina, od kojih su sve osigurale uzorke krvi i istoriju davanja krvi. Od ukupnog broja ispitanika, njih 2.419 su bile tinejdžerke, prenosi Independent.

Autori objašnjavaju da bi doniranje krvi, koje obično rezultira i crpljenjem 200-250 miligrama gvožđa donora, moglo predstavljati pretnju po zdravlje mladih žena, posebno zato što adolescentkinje imaju niži volumen krvi, ali više nivoe gvožđa, što znači da u procesu vađenja krvi gube znatno više gvožđa za istu količinu krvi u odnosu na starije žene.

Simptomi anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa uključuju umor, nedostatak vazduha, bledu kožu i lupanje srca. Obično se ovo stanje može lečiti uzimanjem suplemenata gvožđa ili uzimanjem hrane bogate gvožđem, kao što su sočivo, orašasti plodovi i zeleno povrće.

Izvor: klix.ba

Foto: Image by epicantus on Pixabay