Marvel je poznat po svojim dugoročnim kampanjama održavanja tenzije pred premijeru nekog od filmova inspirisanih nekim iz plejade njegovih stripskih junaka. Ali mislim da u skorijoj istoriji nije vladala tolika pomama za nekim naslovom kao za filmom „Osvetnici: Kraj igre”. Ok, možda jeste bila pomama za novim Star Wars uradcima, ali o tome drugom prilikom.

„Osvetnici: Kraj igre” stižu u domaće bioskope početkom maja, a do tada je pred nama novi trejler za ovaj superherojski spektakl, što znači da stižu nove informacije za fanove. Dakle, šta smo sve videli u novoj Marvelovoj najavi?

1.Retrospektiva

Zanimljivo je što je dobar deo trejlera posvećen podsećanju na prethodne filmove i okolnostima koje su dovele miljene nam junake do ovog trenutka. Sve je tu, od prvog „Ajron Mena” preko „Prvog Osvetnika” i „Tora”. Zanimljivo je da preko ovih scena iz prošlosti ide naracija Pegi Karter, koja je zapravo nešto što je rekla Stivu Rodžersu u „Kapetanu Americi: Zimskom vojniku”, kao i scena u kojoj Kapetan nosi Pegin sanduk u „Građanskom ratu”. A tu su svakako i neki od heroja koji su „isparili” kada je Tanos pucnuo prstima na kraju „Osvetnika: Rat beskraja”.

Na osnovu ovoga deluje kao da će „Kraj igre” biti pun emocija, pogotovo jer se zna da je ovo poslednje poglavlje u dosadašnjem Marvelovom filmskom univerzumu. U prevodu, budite spremni da neki od vaših omiljenih likova zauvek napuste veliko platno.

2. Nema Tanosa

Nigde se ne vidi Tanos. Niko ne pominje Tanosa. Iako Osvetnici nastoje da na neki način „poprave” ono što je Tanos učinio nigde se ne vidi da li će se zapravo sukobiti sa ovim intergalaktičkim diktatorom. Već neko vreme internetom kolaju glasine da Tanos uopšte nije glavni negativac u „Kraju igre”. Ali ako nije on, onda… ko je?!

3. Jedna od najboljih Raketinih grimasa

Ovo je tužan trejler, gde junaci izgledaju mahom… pa, tužno. Ili ljuto. Ponekad i baš besno. Ali ne i Raketa. Pogotovo ne dok stoji na ramenu „Ratne mašine”, gde deluje kao da mu je baš super strava što će nekome da upropasti dan. Neprocenjivo.

4. Da li Entmen traži nekoga?

U sceni u kojoj Skot Leng gleda u banderu oblepljenu posterima nestalih osoba, deluje kao da Entmen nekoga traži. Da li je u pitanju scena iz neke dalje prošlosti, možda ona u kojoj pokušava da pronađe svoju porodicu posle povratka iz Kvantne dimenzije ili pak nastoji da dokuči šta se dogodilo sa Houp i Dženet Van Dajn posle Tanosovog zlokobnog pucnja prstima. Možda traži Henka Pima? A možda je ovo i scena u kojoj se tek vratio i pokušava da dokuči šta se desilo i gde su svi nestali.

5. Hokaj/Ronin na svemirskom brodu koji eksplodira?

Klint Barton nije više samo Hokaj. Izgleda da je preuzeo ulogu Ronina malo pre ili oko dešavanja u „Kraju igre”. Takođe deluje da će ovoga puta Barton imati samostalnu akcionu sekvencu dok trči kroz nekakav hodnik koji eksplodira. Doduše hodnik deluje kao nešto što bi se dalo videti na svemirskom brodu, ali ovo je puko nagađanje jer je scena van konteksta.

6. Ah ta sjajna bela odela

Prošle godine su procurele fotke na kojima su prototipi igračaka Osvetnika u belim odelima. Razne glasine su kružile internetom o ovom incidentu, ali se pokazalo da je zapravo u pitanju dizajn za likove iz „Kraja igre”. Jesu li ovo samo puke uniforme, nova odela za Osvetnike, odežde u kojima se putuje kroz vreme ili Kvantnu dimenziju ostaje da se vidi.

7. Stiv i Toni se ponovo druže!!!

Jeste, znalo se i ranije da će se Kapetan Amerika i Ajron Men ponovo udružiti za „Osvetnike: Kraj igre”, ali posle silnih scena u „Ratu beskraja” u kome se ova dva heroja nisu ni srela, kadar u kome hodaju jedan pored drugog nije mala stvar.

8. Deluje kao da su neke scene zapravo sa samog kraja filma

Hvala Marvelu što nam je dopustio da vidimo pejzaž u kome se odigrava poslednji okršaj. Doduše, pogled i nije neki – pustoš. Doduše, pustoj u kojoj su Kapetan Amerika, Nebula, Raketa i Ratna mašina. Možda i Entmen, ali je verovatno majušan pa se baš i ne vidi. Nije baš ni jasno protiv koga se bore, ali Kapetan deluje baš ljuto. Možda i ljuće no ikada pre.

9. Reklo bi se da se Kapetan Marvel pojavljuje veoma rano u filmu

Iako ima samo jedna scena sa Kerol Denvers reklo bi se da je ona tu od gotovo samog početka filma. U istoj sceni vidimo i glavu Crne udovice koja fura istu frizuru kao u „Ratu beskraja”, iako je u prethodnim scenama u trejleru vidimo kao crvenokosu. Dakle, scena sa Kapetan Marvel se odigrava pre svih ovih drugih scena. Što mu dođe da se Denversova pojavljuje gotovo na samom početku filma, odmah pošto je pola populacije planete zbrisano.

10. Kejt Bišop?

Mnogi misle da je devojka koju Hokaj uči streličarstvu zapravo Kejt Bišop, njegova naslednica. Što verovatno znači da će Hokaj da preda svoj luk mladoj heroini na „Kraju igre”.

Autor: Milan Krunić

Foto: YouTube printscreen