Duo iz Ohaja je 2018. godine izbacio konceptualni album „Trench” koji je pričao o dešavanjima unutar izmišljenog grada Dema i njegovih devet biskupa koji sprečavaju narod da ode, ali i o hrabrim banditima koji se bore za oslobođenje. Ovaj album je donekle nastavak na njihovo prethodno delo „Burryface”, koje se bavilo sličnom tematikom.

Frontmen Tyler Joseph je rekao kako će novi album da nastavi priču o Demi i da će se uvesti novi likovi.

„Kao i kod svake priče, definitivno postoji kraj. Mislim da sam bio veoma jasan kada sam završio prethodni album sa pesmom ‘Leave the City’, koja je zapravo klifhenger. Što znači da će biti i nastavak priče koju sam započeo pre dva albuma. Imam novog lika o kome nije bilo ni reči u prethodnim albumima, a koji igra ogromnu ulogu u celokupnom narativu. On je zasigurno glavni lik naše nove ploče.”

Na pitanje da li su već počeli sa snimanjem novog albuma, Tyler je odgovorio: „Naravno. Pomalo je teško jer smo trenutno na turneji pa ne možemo da mu se posvetimo u potpunosti. Ali pre neko veče sam se probudio u pola noći sa melodijom u glavi koju sam odmah snimio na telefon. Neverovatno da ma koliko turneja bila naporna ipak podstiče neverovatnu kreativnost u meni.“”

Iako su poslednja dva albuma konceptualna i prate istu narativnu nit, neke od pesama poput „Legend”, „Neon Gravestones” i „Smithereens” su potpuno samostalne.

„Iako postoji plan, nemoguće je otresti se utisaka koje putovanje i sviranje po svetu ostavlja na tebe. I pesme nastale iz ovih iskustava se možda ne uklapaju najbolje u taj suludi narativ koji trenutno pričamo, ali su svakako daleko ličnije i prisnije od ostalih. Razmišljali smo i o tome da nam naredna ploča bude ‘regularna’ sa nepovezanim pesmama. Ali to ćemo još da vidimo.” rekao je bubnjar, Josh Dun.

„U mojoj glavi ‘ Trench’ je trebao da bude daleko svetliji i mekši album no što je na kraju ispao. Stoga, nisam siguran ni kakav će biti zvuk novog albuma.” izjavio je Tyler.

Twenty One Pilots je trenutno na evropskoj turneji koja bi trebala da se završi trodnevnim nastupom u Londonskoj areni. Iako nastupi podrazumevaju specijalne efekte i pirotehniku, ali i razne druge trikove, Tyler je rekao da se trude da svaki šou bude isti, bez obzira na veličinu publike.

„Svaka svirka mora biti ista. Nastupali mi pred dva čoveka ili dve hiljade. To je lekcija koju smo naučili kao mladi i koje se čvrsto držimo.” rekao je Joseph i dodao da je ova turneja posebna za njega jer će njegova majka prisustvovati poslednjem nastupu.

„Mama nikada nije putovala ovoliko daleko od kuće, tako da sam veoma uzbuđen zbog njenog dolaska u Ujedinjeno kraljevstvo.”

Foto: Brad Heaton