Danas se u svetu obeležava Svetski dan pozorišta za decu i mlade pod sloganom Povedite dete u pozorište, danas! Tim povodom prenosimo poruku Ivet Hardi, predsednice ASSITEJ International i podsećamo će se u Kotoru, ovaj dan obeležiti izvođenjem predstave LAGARIJE – čas o surogatu, u Velikoj sali Kulturnog centra, u 19 časova.

„Naš svet je pokidan podelama i podeljenošću. Sa svih strana nas okružuju vođe i strategije koji teže tome da ljude okrenu jedne protiv drugih, po osnovu rase, jezika, kulture, ekonomskog statusa, roda, seksualne orijentacije, privrženosti nekoj ideji, pripadanja ili nepripadanja… Gotovo svaki aspekt naše ljudskosti neko je iskoristio kako bi uneo još veću podelu i izgradio još više zidove sumnje i mržnje. Kao rezultat toga, izgleda da smo okrenuli leđa Ubuntuu, afričkoj mudrosti koja kaže Ja jesam zato što ti jesi i Čovek je čovek kroz svoje odnose s drugim ljudima.

Kako možemo da radimo na tome da ispravimo tu strašnu nepravdu koju nanosimo svojoj deci i, naravno, sebi samima?

Deca moraju da budu u prilici da uživaju u trenucima u zajednici, koji ih podsećaju na ono šta nam je zajedničko i gde mogu da cene višestruke realnosti onoga što biti ljudsko biće znači. Trebaju im prostori u kojima će istraživati nove načine mišljenja kojima se preispituju narativi koji unose podelu, u kojima će osećati empatiju s onima koji su najmanje nalik na njih same. Potrebna su im konkretna iskustva zajedništva u zajednici, da ih podsete na radost i lepotu koju ovaj svet može da ponudi.

ASSITEJ veruje da pozorište pruža mnogobrojna vrata u osećanje veće povezanosti s drugima i, što je vrlo važno, nama samima.

Nedavno je pozorište New Victory iz Njujorka objavilo rezultate petogodišnje studije o dobrobitima pozorišta za decu i mlade. Jedan od ključnih, a neočekivanih, zaključaka bio je i taj da je izloženost pozorištu ovoj deci dala veću nadu za budućnost. Ti rezultati upoređeni su s rezultatima kontrolne grupe u kojoj oni koji nisu bili izloženi pozorišnim predstavama i radionicama tokom istog perioda imaju doživljaj manjih mogućnosti vezanih za učenje i poslovne prilike u budućnosti.

Zašto je nada toliko važna? Nada stvara pozitivnu energiju koja se onda prevodi u samouverenost, snagu volje, otpornost i na kraju konkretne akcije koje za cilj imaju menjanje sopstvenog života i života drugih. Svako dete mora da ima nadu.

Hajde onda da se posvetimo tome da, još danas, povedemo neko dete ili mladu osobu u pozorište i da prikupimo podršku neophodnu da obezbedi da svako dete ima pristup umetnosti i pozorištu, bez obzira na svoje lične ili društvene okolnosti. A mi kojima je to zanimanje, posvetimo se tome da stvaramo kvalitetna iskustva koja će promeniti način na koji mlada generacija doživljava svet – kako u ime sadašnjosti, tako i budućnosti”.

Danas i vi dajte doprinos ovom vrednom cilju i povedite dete u KC Nikola Đurković i zajedno uživajte u predstavi LAGARIJE – čas o surogatu, u Velikoj sali Kulturnog centra, u 19 časova. Cena ulaznice je 3 eura i možete je kupiti na blagajni Kulturnog centra od 17-19 časova.

Image by Gerd Altmann from Pixabay