Svakog jutra možete sebi da aplaudirate ako svake večeri skidaš šminku i čistiš lice, ali ako ne koristiš odgovarajuće tehnike čišćenja, na tvom licu se mogu pojaviti bubuljice, a može doći i do preranog starenja kože. A prema poznatoj doktoriki molekularnom biologu Rozini Ali, učinak sasvim pogrešnog čišćenja lica s godinama sve veći i gori po kožu.

– To je još gore nego da ne skidate šminke s lica u mladosti. Dobijate iste rezultate kao i onda, začepljene pore, bubuljice, pa čak akne, a koža je pojačano osetljiva, u nekim slučajevima postaje suva – rekla je Ali.

Ono što je još gore po tvoje lice,je činjenica da se šminka vremenom taloži duboko u porama te vizualno naglašava već postojeće bore smejalice. Zato je bolje, ako nisi disciplinovana da ne nosiš šminku, nego da je ne skidaš s lica.

Doktorka Ali je otkrila koji su to bitni koraci kod skidanja šminke i čišćenja lica koji osiguravaju čistoću i koji će sprečiti da izgledaš starije.

Postoji niz starijih generacija žena koje su naučene da se lice pere vodom, uz eventualni dodatak sapuna, a opet imamo mlađe generacije kojima je dostpuno million agresivne proizvode za čišćenje lica. Zlatno pravilo je prema svojoj koži moraš da budeš nežna, a čišćenje treba da bude tvoj mali ritual opuštanja. Kod čišćenja, koža se ne sme trljati i ribati. Dakle budi nežna, izbegaj abrazivne pokrete, a nakon čišćenja i pranja lica na tvom peškiru ne bi smelo biti mrlja od pudera i ostalih make-up proizvoda.

 A koji je to sedam najčešćih grešaka prilikom čišćenja lica?

 Umivanje lica samo vodom

Voda nema sposobnost uklanjanja prljavština na bazi ulja poput šminke i viška masnoće (sebuma), a pranje toplom ili vrućom vodom može da isuši kožu.

Svakodnevni piling lica

To verovatno čini više štete nego koristi tvojoj koži. Svakodnevni piling je potpuno nepotreban i zbog njega tvoja koža postaje preterano osetljiva, iritirana i skloniju izbijanju bubuljica.

Upotreba običnog sapun za pranje lica

Sapun može s lica skinuti njegova prirodna ulja, ostavljajući kožu suvom i napetom, a takoše sapuni narušavaju prirodnu pH vrednost kože.

Pranje lica samo uveče ili ujutro

Tokom spavanja bakterije se mogu s jastuka preneti na lice, isto kao i ulja i masnoća s kose te pljuvačka. Zato je jako bitno ujutro oprati lice, a pranje lica pre spavanja je nešto što je obavezno. Šminka, bakterije, prljavština i zagađenje iz okoline nakupljaju se na licu tokom celog dana, zato je noćna nega lica neophodna.

Umivanje lica toplom vodom

Preterano vruća voda isušuje lice i uništava osetljivo tkivo i kožu lica. Tokom svakodnevne nege lica koristi mlaku vodu.

Upotreba bilog kg sredstva za čišćenje lica

Bitno je koristiti pravo sredstvo za čišćenje lica, ono koje odgovara vašem tipu kože. Suva, masna, kombinovana ili normalna koža imaju sasvim drugačije potrebe.

Umivanje lice više od četiri puta dnevno

Iako se to možda nekom čini kao dobra ideja, preterano pranje može dovesti do povećane proizvodnje masnoće na licu kako bi se nadoknadio učinak sušenja koji nastaje tokom pranja.