Kosa nam opada tokom cele godine, to je prirodan process, ali da li ti se čini da ovih dana intenzivnije gubiš vlasi.
Prema nekim istraživanjima, na dnevnoj bazi izgubimo oko sto vlasi, što se smatra normalnim, ali ako opadanje kose postane veće od toga, a kosa ne nastavi rasti, to bi moglo ukazivati na ozbiljnije probleme, te obavezno poseti lekara.

A kako bi pomogla svojoj kosi počni na vreme na paziš na nju vrlo jednostavno – ishranom. Da, da ishranom možeš da usporiš ili čak zaustaviš negenetski uzrokovan gubitak kose.

1. Hrana bogata gvožđem
Spanać je pun minerala i vitamina koji pomažu pri održavanju zdravih folikula kose. Isto tako, govedina je još jedna odlična namirnica bogata gvožđem.

2. Cink pomaže u sprečavanju gubitka kose
Istraživanja pokazuju da ljudi koji imaju problema s gubitkom kose također imaju niži nivo cinka u svom organizmu. Zato jedi školjke kamenice, spanać, nemasno crveno meso, mahunarke i jaja.

3. Namirnice bogate vitaminom A
Takve namirnice obiluju beta-karotenima. Osim za kosu, beta-karoten je dobar za vid I imunitet. Kako bi povećala njegov unos, obavezno dodaj u ishranu šargarepu i batatu.

4.Vitamin D je važan dodatak
Tvoje telo proizvodi vlastiti vitamin D kada si izložena suncu. Ali oni koji ne vole svoje vreme da provode napolje u svoj ga organizam mogu ga uneti hranom poput tune, lososa, goveđe džigerice i žumance. Mleko, žitarice te sok od narandže također su obogaćeni vitaminom D.

5. Selen je bitan
Osim za sprečavanje gubitka kose, selen je važan i za imunitet, zato u svoju ishranu dodaj šest brazilskih oraščića nedeljno i tvoj će organizam biti zahvalan.

Image by Erik Lucatero from Pixabay