Designathon Works Serbia poziva učenike od prvog do šestog razreda osnovnih škola na besplatni školski Dizajnaton (dizajn maraton) na temu „Grad budućnosti” koji se ove godine održava 25. maja od 10 do 15h u Muzeju nauke i tehnike (Dobračina 51) u okviru Mikser festivala.

Školski Dizajnaton se bavi temama strukturisanim oko centralne teme „Održivi razvoj gradova” (11. cilj UN ciljeva održivog razvoja).

Broj dece je ograničen, a prijave su otvorene na ovom linku do 20. maja https://forms.gle/TU82RTod2DDdRigw6 nakon čega ćemo kontaktirati prijavljene i poslati detaljnije informacije o dečjem učešću na događaju.

Designathon Works ® (Dizajnaton) je edukativni program iz Holandije koji podstiče decu uzrasta od 7 do 18 godina na kreativno rešavanje ekoloških i društvenih izazova s ciljem kreiranja inovativnih rešenja strukturisanih oko UN globalnih ciljeva održivog razvoja pomoću novih tehnologija.

Na ovom takmičenju, deca će raditi u timovima po dvoje i svoja rešenja kreirati pomoću elektro-komponenti, programiranja i različitih reciklažnih i kreativnih materijala, a sa njima će raditi fasilitatori Dizajnaton metoda.

Po završetku dizajn maratona, deca će svoja rešenja imati priliku da predstave pred stručnim žirijem. Dečji radovi biće predstavljeni na izložbi u okviru Mikser festivala, a tri najbolja tima kao nagradu dobijaju besplatno učešće na drugom Globalnom Dizajnatonu (dizajn maratonu) koji se održava 16. novembra u Beogradu i mogućnost da osvoje vredne nagrade.

U prilogu šaljem prezentaciju događaja i nekoliko fotografija da biste stekli jasniju sliku o čemu se radi. Takođe Vam šaljem i link sa prvog Globalnog dečjeg Dizajnatona u kome je učestvovalo 62 dece i 18 osnovnih škola i koji se prošle godine odigrao 3. novembra na temu „Život na Zemlji” uz medijsko pokroviteljstvo RTS-a.

Ovogodišnji školski Dizajnaton se održava u partnerstvu sa Muzejom nauke i tehnike, Mikser festivalom i uz podršku Divac fondacije,  EU programa “Smart Start” koji u Srbiji sprovode Gradjanske inicijative.

Organizator ovog događaja je KIDHUB – dečji hab posvećen osnaživanju kreativnog potencijala dece i unapređenju zapošljivosti mladih kroz inovativne obrazovne programe, socijalne inovacije i kreativno preduzetništvo. Od 2018. godine predstavnik smo Designathon WorksⓇ edukativnog programa za Srbiju. Program se realizuje u više od 35 zemalja sveta i deo je ASHOKA mreže. Zasnovan je na konceptu „otvorenih inovacija“, Mejker obrazovnom konceptu i design thinking metodologiji. Designathon Works Ⓡ je metodologija koju je osmislio tim edukatora, društvenih preduzetnika i dizajnera iz Holandije sa željom da podstaknu razvoj dece kao “changemakera”.