Prekršila si pravila i razočarala svoje roditelje. Više ti nikada neće sto posto verovati i sada ne znaš šta da radiš. Ljuti su na tebe i kažnjena si. Šta sada? Kako da povratiš poverenje svojih roditelja?

Pre svega, sasvim je normalno da se u nekom trenutku odupreš pravilima i suprotstaviš roditeljima. Najviše se to dešava u periodu odrastanja kada ti je potrebno više slobode i nećeš da živiš po tuđim pravilima. Međutim, još uvek si pod njihovim krovom, što znači da neka pravila ipak moraju da se poštuju. Jednom kada prekršiš pravila, posledice su teške. Mi smo našli nekoliko načina koji će ti pomoći da povratiš njihovo poverenje.

 Shvati u čemu je problem

Jedan od prvih koraka ka ponovnom dobijanju poverenja je shvatiti u čemu ai pogrešila. Na ovaj način ćeš razumeti i zašto ti više ne veruju. Da li si ostala do kasno u gradu? Oni su verovatno bili zabrinuti da li ti se nešto desilo, nisu te grdili zato što te mrze. Nakon što sebi objasniš ovakve stvari, moći ćeš i njih da razumeš.

Pokaži da ih poštuješ

Ako se do sada nisi izvinila roditeljima za svoju grešku, sada je pravo vreme da to uradiš. Izvinjenje možda neće rešiti problem, ali će pokazati tvojim roditeljima da ih poštuješ. Budi spremna i da strpljivo saslušaš šta imaju da kažu, kao i da objasniš svoje viđenje problema, ali sve mirno i bez burnih reakcija.

 Poštuj pravila

 Ovo je možda najteža stavka, ali najbolji način da povratiš poverenje svojih roditelja je da ubuduće poštuješ njihova pravila. Čak i ona za koja misliš da su besmislena, jer će oni, na taj način, znati da ih poštuješ.

Daj tome malo vremena

Iako budeš poštovala pravila i nekoliko nedelja i budeš savršeno dete za svoje roditelje, čitavoj ovoj stvari moraš da daš malo vremena. Poverenje ne može da se stekne brzo i potrebno je vreme da opet počnu da ti veruju. Pogotovo ako je bio neki veliki problem u pitanju. Nekad je dobro i da ih pitaš na koji način bi mogla da učiniš sa ti ponovo veruju.

Priredila: Nikoleta Jovičić

Foto: Dreamstime