Ovih dana nam je stigao jedan mail sledeće sadržine:

„Plašim se da ostanem sama kod kuće iako imam 14 godina. Nema veze da li je dan ili noć, ja se svakako plašim. Ako ima još nekoga, makar i da su to deca, onda se ne plašim, ali ako treba da ostanem potpuno sama kod kuće duže od pet minuta, mnogo se uplašim. Ne znam šta da radim i kako da prevaziđem svoj strah…’’

Potpuno je normalno da se plašiš da budeš sama kod kuće. Nije to pitanje ni godina, ni bilo čega drugog, to prosto zavisi od osobe do osobe. Ukoliko ti je to mnogo stresno, bitno je da taj problem i rešiš, a evo nekoliko načina koji će ti pomoći.

Suoči se sa činjenicama

Najvažnija činjenica- potpuno si bezbedna u svojoj kući. Bilo da je noć ili dan, sa zključanim vratima i zatvorenim prozorima, potpuno si bezbedna i niko ti ništa loše ne može uraditi. Drugo je tumarati pustim ulicama noću ili ostati sama negde van kuće, ali unutar svoje kuće si uvek potpuno bezbedna.

Ostani smirena

Pored suočavanja sa činjenicama, jako je bitno da se ne uplašiš i da počneš da paničiš. Kada postaneš uzrujana, stvoriš problem tamo gde ga nije bilo, umišljaš stvari i u stalnom si grču. Pokušaj da nešto učiš, gledaš i da svoje vreme ne trošiš na bespotrebno razmišljanje.

A ako ne možeš to da rešiš sama sa sobom…

Razgovaraj sa svojim roditeljima o tome ili sa školskim psihologom. Možda će tvoji roditelji napraviti neki bolji raspored, pa će te manje ostavljati samu kod kuće. I zapamti, nemaš čega da se plašiš! Srećno!

Priredila: Nikoleta Jovičić
Image by John Hain from Pixabay