Naprskala si omiljeni parfem i očekuješ da to svi primete… Ali ništa se ne dešava, kao da nisi prsnula ni kap… Donosimo nekoliko trikova koji će ti pomoći da izbegneš greške i da zadržiš dugotrajan miris.

Iako se čini kao da oko nanošenja parfema ne postoji nikakva filozofija i da je to jednostavna stvar, to baš i nije tako. Naime, to je prava veština koju treba savladati ako želiš izvući maksimum iz svog omiljenog parfema.

Kako bi svima u tome pomogao, poznati francuski parfemist Francis Kurkdjian za časopis Vogue otkrio je najčešće greške, ali i male trikove koji će pomoći da se omiljeni parfem što duže zadrži na koži.

1. Samo poprskaj

Jedna od najčešćih grešaka koju pravimo je da omiljeni parfem naprskamo na zglobove ruku i zatim ih trljamo jedno od drugo. Ali to je potpuno pogrešno jer trljanje zagreava kožu i time se stvaraju prirodni enzimi koji menjaju miris parfema. Umesto toga, parfem lagano naprskaj na telo i pusti da ga koža upije.

2. Čuvanje parfema

Nagle promene u temperaturi mogu dovesti do neočekivanih hemijske reakcije pa će tako, ako parfem s citrusnim notama držiš u kupatilu punom pare, on puno kraće trajati i zadržati svežinu. Najbolje mesto za držanje parfema je u njegovoj originalnoj kutiji, na sobnoj temperaturi.

3. Kako i gde naneti parfem?

Čak ni najbolji (i najskuplji) parfemi neće dugo zadržati miris ako ga naprskaš na suvu kožu. Zato je krema neutralnog mirisa ili pak odgovarajući losion s istim mirisnim notom odlično rešenje ako želiš što duže zadržati miris parfema na sebi. Također, mesto na koje si nanela parfem nikada ne prekrivaj odjćom.

4. Mala pakovanja

Umesto da kupuješ velika pakovanja, radije se počastite manjom ambalažom u kojoj će parfemi ostati sveži baš onoliko koliko je vama potrebno da ga potrošite. Naime, parfemi gube svoju svežinu već tri meseca posle otvaranja.

Image by Надежда Дягилева from Pixabay