Čitateljka Arijana, čije tekstove od skoro možete da čitate na portalu je rešila da sa svima vama podeli iskustvo stavljanja fiksne proteze i šta sve treba da znate o istoj?

Mnoga deca, pa čak i odrasli danas stavljaju fiksnu protezu. Neki samo zbog estetike, drugi pak zbog problema sa vilicom, ali bez obzira na povod – postupak postavljanja fiksne proteze je svuda isti.

Pre postavljanja fiksne proteze trebate imati sve stalne zube, koji su zdravi i popravljeni pre postavke (ukoliko je to bilo potrebno), kako se kasnije ne bi stvarale veće komplikacije i problemi.

Kad dođe dan postavke, mnogi se plaše iste, no međutim, nema razloga za to! Postupak postavljanja fiksne proteze za jednu vilicu traje oko 45 minuta, sa pauzama,  ako su nepohodne, ali mnogima, kao ni meni, nisu bile potrebne. Ja sam neko ko ima vrlo nizak prag bola i veoma se plašim zubara, ali pre postavljanja proteze nešto u meni mi je govorilo da to uopšte ne boli i da nije strašno. I zapravo, bilo je tako.

Postupak postavljanja fiksne proteze počinje tako što se na vaše zube stavlja lepak, koji odstoji par minuta i nakon toga se ispira. Kada se ispere, zubar zub olovkom podeli na četvrtinu, što mi je bilo mnogo čudno, ali zapravo to služi da na centar zalepi bravicu. Lepljenje bravica i postavljanje žice nije nimalo bolno, šta više, u opšte se i ne oseća. Za kraj ostaje, nešto što je kod dece i tinejdžera omiljeno, biranje boje gumica. Tek kada vam se postave sve gumice osetite da imate nešto na vašim zubima, ali u početku ne osećate bol.

Biranje boje gumica na protezi je omiljen deo postavljana fiksne proteze

Mene su zubi boleli tek sutradan, nakon postavljanja fiksne proteze. Bolovi su dolazili od prejakog pritiska, žice, ali i novog tela u mojim ustima. Odmah sam otišla kod zubara i skratila žicu do minimuma i 3 dana sam usta ispirala čajem od žalfije. Bolovi su prošli nakon 2-3 dana i nakon toga sam se u potpunosti navikla na novo telo u mojim ustima, i sada uopšte ne osećam da se nešto nalazi unutar mojih usta.

A što se  tiče higijene zube perem običnom pastom i ortodonskom četkicom posle svakog jela. Naravno, kad sam u školi ili na nekom ručku – ne mogu u tom trenutku prati zube, ali čim se vratim kući perem i čistim zube. Takođe koristim i intradentalne četkice – to su one male četkice i služe da ih zavučete ispod žice i izvadite komadiće hrane koje niste uspeli oprati četkicom za zube.

Za kraj moram da kažem da postavljanje i život sa fiksnom protezom uopšte nije strašan, niti bolan, sem prva 2-3 dana.  Mislim da je osmeh nešto veoma bitno i zbog estetike, ali i zbog našeg mišljenja o nama samima i da u koliko mislimo da ćemo se lepše osećati kada ispravimo naše zube – onda, zašto čekamo?

Iskreno se nadamo da će svima vama koji planirate ili morate da stavljate fiksnu protezu ovj tekst biti od velike pomoći.

A ako pak želite da podelite vaše iskustvo o ovoj temi ili nekoj drugoj temi javite nam se na mail redakcija@superteen.rs rado ćemo objaviti tekst kako bi pomogli svim tinejdžerima jer to je naš cilj – da vam olakšamo i upelšamo teen dane.

Autor: Arijana Đokić

People photo created by prostooleh – www.freepik.com