Da školske aktivnosti mogu istovremeno podsticati kreativnost i inovativnost učenika dok aktivno doprinose njihovom osposobljavanju u identifikaciji sopstvenih kompetencija i interesovanja koje se tiču daljeg obrazovanja, pokazao je peti po redu Sajam školskih timova za karijerno vođenje i savetovanje u Privrednoj komori Srbije.

Ovaj događaj organizovala je Beogradska otvorena škola (BOŠ) u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Privrednom komorom Srbije uz finansijsku podršku Solidar Suisse – Kancelarije u Srbiji.

Sajam ima za cilj da okupi srednjoškolske timove nastavnika i stručnih saradnika koji se bave   karijernim   vođenjem   i   savetovanjem   učenika,   kao   i   druge   zainteresovane predstavnike iz srednjih škola i drugih institucija i organizacija, kako bi međusobno razmenili iskustva i time unapredili svoj rad u ovoj oblasti.

Sedamnaest škola različitih obrazovnih profila – medicinske, tehničke, poljoprivredne škole i gimnazije izložile su aktivnosti svojih učenika koje uključuju konstruisanje 3D štampača, organizaciju potraga za blagom rešavanjem različitih zadataka, pešačke ture po Beogradu, do pravljenja personalizovanih parfema i sapuna.

Nagrađeno pet školskih timova za karijerno vođenje i savetovanje

Nagrađeno pet školskih timova za karijerno vođenje i savetovanje

Ovom prilikom prisutnima se obratila Jelena Perućica, iz sektora za dualno obrazovanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ukazavši o naporima koje Ministarstvo ulaže u razvoj karijernog vođenja na svim obrazovnim nivoima, uz informaciju da se usvajanje Pravilnika standarda o uslugama karijernog vođenja i savetovanja nalazi u završnoj fazi.

Najaktivnijim i najkreativnijim školama uručene su i nagrade. Prva nagrada obuhvata ček od 20.000,00 dinara koji se može upotrebiti za unapređenje aktivnosti tima za karijerno vođenje kao i učešće na međunarodnoj konferenciji o mentorstvu mladih u Firenci, a nagradu je osvojila Tehnička škola iz Požege. Drugo mesto ostvarila je Zaječarska gimnazija, a pored čeka od 10.000,00 dinara obezbedila je i učešće na međunarodnoj konferenciji u Belgiji o socijalnom uključivanju i osnaživanju osoba sa hendikepom u društvo. Pored njih, još tri škole su dobile su nagrade i priznanja, uz finansijsku pomoć ili mogućnost studijskog putovanja.

Beogradska otvorena škola od 2004. godine aktivno radi na razvoju sistema karijernog vođenja i savetovanja u Srbiji. Karijernim vođenjem i savetovanjem mladi ljudi se osnažuju i osposobljavaju da se bave planiranjem svog karijernog razvoja, i ukazuje da škole nisu samo mesto za sticanje znanja, već i priprema za sve ono što sledi nakon izlaska iz škole – kako po pitanju nastavka školovanja tako i uključivanja u svet rada.