Ako puštaš kosu, stiglo je tvoje vreme. Naime prema istraživanju objavljenom u dermatološkom časopisu British Journal of Dermatology, kosa tokom prolaeća dostiže vrhunac svoje faze rasta, odnosno raste brže nego tokom ostatka godine.

Kako bi tu prednost maksimalno iskoristila, u nastavku donosimo čak devet načina na koji možeš dodatno da podstakneš njen rast i dočekati leto kao dugokosa.

Započni s ishranom

Rast kose najbolje ćeš podstaći zdravim namirnicama. Ono što ti je potrebno su namirnice bogate omega 3 i omega 6 masnim kiselinama poput lososa. Suplementi su također opcija, a ono trebaju da sadrže su gvožđe, biotin i navedene masne kiseline.

Ojačaj vlasište

Snažna i jaka kosa proizlazi iz snažnog vlasišta. Svakodnevne masaže vlasišta podstaknuće cirkulaciju i stimulirati rast kose.

Nega odgovarajućim proizvodima

Ne zaboravi na važnost proizvoda koje koristiš prilikom pranja kose. Obavezno koristi hranjive maske, zaštitni sprej ili kremu koja štiti kosu od topline i različita ulja kojima ćeš dodatno nahraniti suve vrhove.

Spavaj na svilenoj jastučnici

Glatka površina svilene jastučnice znači manje lomljenja kose tokom noći.

Pripazi na količinu topline kojoj izlažeš kosu

Prema frizerki slavnih Lauri Polko, nikako ne biste trebali u istom danu sušiti i stilizovati kosu. Kako bi izbegla dodatno isušivanje kose, Polko preporučuje uveče operi i osuši kosu, a ujutro je stilizuej.

Izbegavaj konjski rep

Naravno, u redu je nositi ovu frizuru nekoliko puta mesečno, ali svakodnevno nošenje konjskog repa dovešće do lomljenja kose na mestu gde si rep zavezala gumicom.

Pripazi na češljanje kose

Osim što ne bi trebala svakodnevno da se češljaš, holivudski frizer Adam Campbell savetuje da investirate u malo bolju četku koja neće izlomiti i oštetiti tvoju kosu. Također savetuje da se prilikom češljanja kreće od vrhova prema temenu kako bi bezbolno razmrsila kosu.

Isperanje jabukovim sirćetom

Kako bi zatvorila kutikule vlasi i učinili kosu sjajnijom, preporučuje se da vam zadnji mlaz pri ispiranju kose bude mešavina hladne vode s nekoliko kašika jabukovog sirćeta.

Izbegavaj ugrađivanje ekstenzija

Iako ti se prirodno izrastanje kose čini dugotrajnim, ekstenzije to mogu znatno produžiti jer otežavaju tvoju kosu i lome je. Ipak, ako poželiš u nekoj prilici imati dugu kosu, odluči se za privremene clip-in ekstenzije, ali obavezno ih skini pre spavanja.

 People photo created by lifeforstock – www.freepik.com