Kritični kamp je mesto okupljanja radoznalih mladih ljudi koji su spremni da pišu, diskutuju i svojim se zapažanjima zalažu za bolju kinematografiju, a ove godine se održava treći put – u obliku besplatne edukativne radionice filmske kritike.

Kritični kamp je  zamišljen generacijski, tako da petoro srednjoškolaca koji bivaju primljeni u program na proleće prolaze zajedno nekoliko ciklusa tokom čitave godine. Prvi ciklus se održava od 22. do 26. jula tokom Palić film festivala (na Paliću), a dva preostala okupljanja planiramo Beogradu tokom jeseni, u saradnji sa Domom kulture studentski grad i Festivalom autorskog filma.

Kao Kritična generacija 2019, učesnici zajedno rade, razgovaraju, popunjavaju blog i postaju deo zajednice koja deli odgovornost prema radu na određenom materijalu, i to cele godine. Mentor i koordinator projekta učesnicima su tokom čitavog procesa na raspolaganju za bilo kakvo savetovanje, uživo ili onlajn. Deo ovog Kritičnog kolektiva čine i predavači koji su filmski profesionalci – autori, kritičari, teoretičari.

Pravo na učešće imaju svi srednjoškolci sa prebivalištem u Srbiji, dakle učenici uzrasta od 15 do 19 godina, koji su zainteresovani za filmsko stvaralaštvo u svim njegovim oblicima. Nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo u pisanju, niti neka nemoguća veština; važno nam je da ste spremni da gledate filmove, pa o njima razgovarate i pišete sa kritičnim kolegama. Mi ćemo se potruditi da u štampanom i digitalnom obliku vaše kritike dopru do što više ljudi.

Više o konkursu: http://kriticnikamp.com/kriticni-kamp-poziv-na-trecu-radionicu-filmske-kritike-za-srednjoskolce/

Radionica je zamišljena kao intenzivni kurs, a za vreme kog bi sa četvoro srednjoškolaca koordinator i mentor radili na kritičkom promišljanju filma kroz primere i razgovore. Učesnicima bi ovom prilikom predavanja držalo više različitih predavača koji dolaze iz filmskih disciplina. Predavanja su, dakle, interaktivna i u formi dijaloga, a od učesnika se očekuje otvorenost, posvećenost, te spremnost na pisanje i prepravljanje. Od članova Kritičnog kampa se takođe očekuje da svakodnevno aktivno prisustvuju radionici: u prepodnevnim časovima to znači zajednički rad, a u večernjim projekcije.

Medijska pismenost i analitička misao predstavljaju polazište u razvojnom putu filmske prakse, teorije i kritike. Savremena omladina okružena je medijski posredovanom stvarnošću i nije im preko potrebno obrazovanje u polju ditalnih ili tehnoloških prostora, već podstrek za promišljanje, razgovor, kontekstualizaciju i aktivno gledanje, te u budućnosti možda i stvaranje  filmskih narativa. Namera Kritičnog kampa je da srednjoškolce nauči posmatranju i postavljanju konkretih pitanja, veštinama koje su u perspektivi primenjive na daleko širi problemski opseg različitih oblasti.

KKritični kamp na Festivalu evropskog filma Palić namenjen srednjoškolcima

Više o kritičkom kampu:

Kritični kamp zamišljen je i pokrenut kao besplatna radionica filmske kritike i kritičkog mišljenja koja je namenjena srednjoškolcima, a kao inicijativa Filmkulture, udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture. U ovom uzrastu neophodno je stvoriti i negovati kritični prostor – kako doslovan, fizički, tako i medijski – sa kog će omladina progovoriti o sadržajima koje konzumiraju.

Tokom 2017. godine održano je prvo izdanje Kritičnog kampa, koji je iniciralo udruženje Filmkultura, a u okviru internacionalnog festivala kratkometaržnog igranog filma u Bajinoj Bašti, Bašta festa, prilikom čega je 6 odabranih srednjoškolaca prošlo kroz pilot programa. Nakon ovog izdanja, bilo je jasno da je potrebno više prostora i vremena kako bi se projekat odigrao u celosti, i stoga potegao raznorodna kompleksna pitanja u vezi sa različitim aspektima audiovzuelne umetnosti, te je Kritični kamp naposletku dobio “generacijski” oblik: nekoliko sesija tokom godine koje omogućuju kontinuitet rada sa istim učesnicima. Tokom 2018. godine partneri Kritičnog kampa su bili festivali Dok’n’Ritam, Bašta fest i Festival autorskog filma, uz podršku Akademskog filmskog centra (Dom kulture Studentski grad). Prvi susret na ovom putu služi upoznavanju (međusobno, ali i sa osnovama filmskog jezika, nasleđa, pa i kritike) i pisanju, a stala sretanja učesnika i mentora tokom godine podrazumevaju gledanje filmova, radionice pisanja, razgovore sa autorima, intervjue. Treće izdanje Kritičnog kampa omogućilo je proširenje teritorije do Palićkog jezera, te je novi partner edukativnog programa upravo Festival evropskog filma Palić – na kome se održava prva sesija generacije 2019.

Tim Kritičnog kampa čine: Maša Seničić, Dunja Nešović, Ivan Velisavljević, te brojni predavači, prijatelji i saradnici.