Napitak koji svima prija tokom vrelih letnjih dana je ledeni čaj. A još kada ledeni čaj napravite sami duplo je slađi i lepši! Osnovnu recepta čine crni čaj, šećer i limun. Ukoliko baš niste ljubutelj ukusa crnog čaja, ne brinite možete da koristite bilo koju vrstu čaja poput zelenog, nane ili voćnog.

Za osam čaša čaja biće vam potrebni sledeći sastojci:

– osam kesica čaja

– jedna šoljica šećera

– led

– dodatak po želji: limun, đumbir ili limunova trava

Način pripreme: Prokuvajte dve čaše vode. Kada voda prokuva stavite keseice čaja i druge arome i pustite da odstoji pet minuta. Uklonite kesice čaja i mešajte šećer dok se ne istopi. U bokal stavite čaj i napunite hladnom vodom. Služite ga s kockicama leda.

Kako se ovaj čaj šećeri, ukoliko ne koristite šećer, možete se poigrati s drugim zaslađivačima kao što su smeđi i kokosov šećer, med ili sirup od agave i javora.

Dakle na vama je samo da odaberete omiljeni čaj i ukoliko želite dodajte mu neke od sastojaka kako biste pojačali aromu, poput citrusa, korena đumbira, bobičastog voća ili limunske trave.

Moramo da vas posavetujemo da ne peterujete sa ispijanjem ledenog čaja jer čaj sadrži visok nivo kofeina pa se ograničite na jednu ili dve čaše ako niste spremni ostati budni do kasno u noć.

Image by annca from Pixabay