Meditacija može biti potpuno oslobađajuća i opuštajuća kada ne možeš da dođeš do daha ili se pogubiš u gomili obaveza i briga. S druge strane, kada ne možeš da se smiriš na jednom mestu zbog navale misli koje ti odvlače pažnju to nije slučaj. To je, zapravo, sasvim obrnuto od opuštanja.

Svako ima dane kada je nervozan i kada ga ne drži mesto. Nekima se to dešava baš često i ometa ih u stvarima koje rade. Ali ako meditacija treba da doprinese svima kako bi mogla da bude manje iritirajuća ljudima koji su poprilično nervozni? Kako da im to bude manje obaveza, a više nešto što će želeti da rade?

Počni polako

Neki ljudi se lakše opuste od drugih, ali niko ne može da bude miran i fokusiran sve vreme. Ali mora nedge da se počne. Za devojke koje ne drži mesto, bolje je da počnu time što će mirovati oko 3-5 minuta, a onda polako to produžavati do 10-15 minuta kada bude lakše krenulo.

Ne uznemiruj se oko svojih misli

Umesto da uveravaš sebe kako ne smeš ni o čemu da razmišljaš tokom meditacije, pokušaj da kažeš sebi kako je okej što si primetila svoje misli dok god im ne dozvoliš da preovladaju. Drugim rečima, prepoznaj svoje misli i dozvoli im da budu tu, ali takođe i da izblede i fokusiraj se ponovo na disanje. To je najbolji način da stišaš i umiriš um. Nemoj sebe grditi ako kreneš da misliš o nečemu, to će ti samo odmagati.

Sredi svoje okruženje

Tvoje okruženje utiče na sve. Koliko god sveće i ćebe delovali šašavo, sređen prostor u kom meditiraš treba da  bude za tebe smirujuć i zapravo mnogo pomaže. Nađi neke sveće i mirišjave štapiće i napravi ceo ambijent po svom ukusu. Veruj nam, pomaže.

Image by Renata Hille from Pixabay