Kad je pre prošao letnji raspust zapitali ste se ovog jutra kada ste shvatili da je do početka nove školske godine ostalo još tačno sedam dana. A toliko toga ste planirali da uradite do kraja raspusta i sada shvatate da to baš neće biti tako lako. No nemojte odmah da padate u bedak, jer možda uz par saveta možete malo da ih promenite, tačnije prilagodite mogućnostima.

Malo smo se vratili u teen dane i sastavili ‘check-listu’ koju smo pokušali da svedemo za vas na ono nužno kako biste u školsku godinu zakoračili spremni, odmorni, da bude u toku s novosti kod vaših vršnjaka i pre svega smireni. Ako obavite po jedan zadatak svaki dan, uspećete u tome. Evo kojih je to sedam stvari koje bi valjalo da uradite da sve krene lakše…

1. Žurka za društvo – zar ne bi bilo cool da se vaša ekipa okupi i pre početka školske godine? Tvoji drugovi sigurno imaju štošta da ispričaju međusobno nakon celog leta odvojenosti. Organizuj susret kod nekog kući već danas!

2. Sredite svoju sobu i pripremite mesto za nove knjige i školske stvari – ako još niste, starih knjiga se rešite (možete ih prodati kao polovne knjige) ili ih sklonite na mesto gde vam neće smetati ako ste odlučili da ih sačuvate. Bitno je samo da u vašem pisaćem stolu ima mesta za nove koje stižu uskoro.

3. Napravite listu stvari koje vam trebaju i krenite u shopping jer treba kupiti sveske, olovke, gumice, bojice, flomastere, pernicu, ranac, neke nove patike, majčice…I da, nemojte zaboraviti da kupite knjige!

4. Družite se s porodicom i onima koje inače zapostavljate – iako vam to možda na prvi pogled izgleda kao loša ideja, iskoristite priliku da se družite s porodicom i npr. posetite baku ili dedu još dok stignete i provedite s njima popodne. Pokušajte obići i sve one za koje nemate vremena tokom školske godine da im date do znanja da ih niste i nećete zaboraviti.

5. Pripremite ‘Back2School’ odevne kombinacije – dobro ne morate baš spremiti za pola meseca, ali barem smislite i isprobajte onu za prvi dan škole. Pregledajte dobro jer možda nešto treba oprati, prepraviti, zakrpiti, odneti na hemijsko čišćenje i to napravite još dok ima vremena (čitaj: zamoli mamu da to uradi, a ti se revanširaj pranjem i sklanjanem sudova).

6. Naspavajte se (ako još niste) do maksimuma – sledi vam ponovni stres i tona novog gradiva koju ćete brzo morati da savladate, a sledeći raspust nije na vidiku do decembra. Biće to dugi period ranog buđenja…

7. Proverite na svojoj ‘to-do’ listi koju ste napravili na početku raspusta da li je ostalo nešto nerealizovano, a bitno – ako jeste, onda odvojite barem jedan dan da obavite što se obaviti može i treba i spremni dočekajte idući ponedeljak! Sve što možete obaviti danas, nemojte u ovom slučaju odglagati za sutra…

Izvor: teen385.com

Image by Wokandapix from Pixabay