Svaka školska godina je nekim delom teška za učenike. Posle poduže pauze od 2 ili 3 meseca, teško je prilagoditi se obavezama koje nova školska godina nosi, te većina učenika često bude pod stresom zbog silnih obaveza koje ima. Super Teen vam donosi savete za bolju organizaciju i učenje, kako bi svi započeli školsku godinu kako treba!

1. Postavi granice

Za sve postoji granica, te samim tim ne treba preterivati ni u čemu, a pogotovo ne u vannastavnim aktivnostima. Na početku godine mislimo da ćemo imati vremena za sve vannastavne aktivnosti, ali se često ispostavi da to nije tako. Izaberite 2 do 3 vannastavne aktivnosti i uživajte u njima!

2. Nauči da kažeš ne

Tvoja BFF ide na koncert koji je par sati udaljen od grada u kojem živiš, a ti treba da uradiš grupni projekat sa društvom iz odeljenja. Umesto toga što ćeš prihvatiti predlog od nje da ne bi izgledalo kao da si je ispalila, nauči da kažeš NE. Nemojte misliti da to znači da želite da prekinete druženje sa njom. To znači da znate da se zaustavite onda kada je to potrebno.

3. Škola je na prvom mestu

Spremila si knjige za učenje, ali izašle su nove epizode tvoje omiljene serije. Šta uraditi prvo? Pa domaći, naravno. Ukoliko uradite domaći na vreme, ostaće vam više slobodnog vremena za gledanje serija i listanje Instagrama. Škola uvek treba da bude na prvom mestu.

4. Pronađite osobu na koju možete da računate

Mama, tata, sestra, najbolja drugarica, komšinica… Pronađite nekoga ko će uvek biti tu za vas, nekoga kome ćeš se poveriti kada ti bude teško u školi i u ostalim aktivnostima. Tako ćeš lakše da prebrodiš teške dane i vratićete se još jači nego pre.

5. Ne pravi se da si dobro kad nisi

Poslednje i najbitnije – nemoj kriti da nisi dobro. Isplači se i ne krij se. Drugi tinejdžeri proživljavaju isto što i ti. Nisi jedini koji ima blokade sa učenjem i previše obaveza. Nemo se kriti i praviti da si dobro. Na greškama se uči. Loša ocena može da se popravi. Sve se može kad se hoće!

A kako se vi rešavate školskog stresa? Pišite nam na našoj Instagram stranici SuperTeen.rs , a mi ćemo rado podeliti vaše odgovore sa ostalim školarcima da vam svima pomognemo da u ovu školsku godinu kenemo dobro!

Autor: Arijana Đokić

Photo by Element5 Digital on Unsplash