Akne ili ti bubuljice, i mitisteri su prava noćna mora miliona tinejdžerki širom sveta! Ako i tebe muče akne, mitiseri, problematična koža, crvenilo i ožiljci i užasno se nerviaš kada pomisliš da treba da se našminkaš ne brini stižu cool saveti profesionalnih šminkera koji i te kako znaju da izađu na kraj sa aknama. Za njih je tečni puder blago uz pomoć koga, uz malo truda i adekvatne opreme, možeš prekriti akne, ožiljke i flekice.

Šta su to akne?

Retko koja osoba na planeti se nije srela sa problemom akni, imali su ih barem u pubertetu, kao što ih ti imaš sad. Ovaj problem, koji lako prerasta u hroničan, zapravo je zapaljenje kože koje naročito zahvata lice, ramena, vrat, leđa i predeo oko grudi. Istraživanja su pokazala da se čak 85% momaka i devojaka između 12 i 24 godine bori sa aknama. Pored toga, četvrtini od njih ostaju večne uspomene na akne u vidu ožiljaka. Verovali ili ne, naučnici još uvek ne znaju šta tačno izaziva ovaj problem. Međutim, važno je da obratiš pažnju na tečni puder koji koristiš kako slučajno ne bi izazvala pojavu crvenila ili iritacije kože.

Korak 1: Priprema kože

Kako bi uspešno prekrila akne, crvenilo i ožiljke, važno je da prvo pripremiš kožu. Pre nego što naneseš tečni puder, moraš očistiti kožu. Najbolje bi bilo da prvo opereš kožu proizvodom koji sadrži salicilnu kiselinu. Ova supstanca nekada se dobijala iz kore bele vrbe i listova biljke gaulterije, koja raste tokom cele godine, međutim, danas se stvara sintetičkim putem. Dermatolozi obožavaju salicilnu kiselinu, jer istraživanja pokazuju da ima antiseptičko dejstvo. Osim za proizvodnju tonika za lice, gelova za tuširanje, i sličnih beauty proizvoda, ova supstanca se koristi i u medicini.

Korak 2: Prajmer

Nakon što si očistila lice, vreme je za prajmer. Prajmer, iliti baza za šminku, obavezan je korak ukoliko imaš problem sa aknama. On će olakšati nanošenje tečnog pudera, tako što će napraviti barijeru između pudera i kože. Izaberi mat prajmer koji će sakriti proširene pore, ali i pripremiti tvoju kožu za dalje nanošenje pudera. Nanesi ga nežno, čistim rukama, a naročito obrati pažnju na T-zonu.

Korak 3: Nanošenje tečnog pudera

Ako imaš problematičnu kožu, prvo moraš ustanoviti koji tečni puder odgovara tvojim potrebama, ali i kako naneti puder. Puderasta formula sa bogatom i kremastom teksturom će zamaskirati sve neravnine, i ostati na tvojoj koži tokom čitavog dana.

Međutim, ako ti je prioritet pokrivanje ožiljaka i crvenila, najbolje bi bilo da tečni puder za problematičnu kožu naneseš specijalnom četkom preko celog lica, vodeći računa da ga dobro izblenduješ na prevojima lica. U velikom broju slučajeva, problematična koža pati i od stvaranja veće količine sebuma, a rezultat je lako vidljiv sjaj i masnoća, što je nešto što zaista želiš da izbegneš. Nanesi tečni puder specijalnim sunđerom, kako bi on što dublje prodro u kožu. Rezultat će biti vrlo očigledan mat završni efekat.

Ukoliko ne voliš da koristiš četke i sunđere, slobodno možeš koristiti i prste, međutim, vodi računa da budu čisti kako bi izbegla širenje bakterija i iritaciju već problematične kože.

Da li su ti ovi saveti profesionalnih šminkera pomogli?

Izvor: make-up.rs

Foto: Thinkstock