Na svečanom zatvaranju Međunarodnog festivala pozorišta za decu, u petak 27. septembra u Dečjem pozorištu Subotica, Gran pri za najbolju predstavu dodeljen je Šijanskom umetničkom pozorištu za decu iz Kine, za ostvarenje „24 bake“. U obrazloženju nagrade, žiri koji čine predsednik Ranko Risojević, i članovi Olga Zaets i Senka Petrović, ocenio je da „predstava ima kvalitet svakog segmenta i profesionalnu čistotu, odličnu estetiku i visok emotivni nivo, čime zadovoljava publiku gotovo svih generacija“.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Jakub Maksimov za predstavu „Na vukovom tragu“ u izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada, uz konstataciju žirija da je reditelj „uspeo da veoma složeno i razuđeno pripovedanje koncentriše u jednu homogenu pozorišnu celinu“. Nataliji Toporovoj je dodeljena nagrada za najbolju scenografiju, u predstavi „Bajka o ribaru i ribici“ Lutkarskog pozorišta „Petruška“ iz Rusije. Žiri je ocenio da su se „estetika i funkcionalnost scenografije Natalije Toporove izdvojili kao poseban kvalitet ove predstave“.

Dobitnik nagrade za najbolju originalnu muziku je Gžegož Turnau, za predstavu „Divna zelena ptica“ u izvođenju Teatra „Lalka“ iz Poljske, uz obrazloženje da „muzika ne samo da prati radnju, nego je i sama deo te iste radnje“. Za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka nagrađen je Boriš Čakširan, za kreaciju u predstavi „Čudotvorno kresivo“ u izvođenju Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda. Lutke Borisa Čarkširana se „dominatno ističu svojim kvalitetom u estetskom i tehnološkom smislu“, zaključio je žiri.

Pet ravnopravnih nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo dodeljeno je:  Saši Latinoviću za ulogu BAKA u predstavi „Na vukovom tragu“ u izvođenju „Pozorišta Mladih“ iz Novog Sada; Du Fang za ulogu bake, te Ou Jang Hong Juan za ulogu unuka u predstavi „24 bake“ u izvođenju Šijanskog umetničkog pozorišta za decu iz Kine; Đurđi Vukašinović Babić za ulogu Ježurka u predstavi „Ježeva kućica“ u izvođenju Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke; ansamblu predstave „Divna zelena ptica“ za kolektivnu igru u izvođenju teatra „Lalka“ iz Poljske, čiji su članovi po oceni žirija „unisono u svim žanrovima igrali kao jedna duša i jedno telo“.

Specijalna nagrada za originalnost i fantaziju dodeljena je predstavi „Cipele“ u izvođenju pozorišta „La tete a l’evers“ iz Belgije. Ova predstava je ocenjena kao „originalna i duhovita“ i  “ primerena za sve uzraste“.

Žiri koji je ogledao 14 predstava u zvaničnoj konkurenciji, u izvođenju 14 teatara iz 12 zemalja Evrope, sveta i zemlje domaćina Srbije, ocenio je ovogodišnju selekciju festivala kao „raznovrsnu u bogatsvu različitih pozorišnih estetika, kao i u trudu kreatora da se klasične priče ispričaju na nov način“. Žiri je opšti utisak zaokružio, u zvaničnom saopštenju, sledećim rečima: „Klasične bajke i priče i dalje dominiraju na scenama pozorišta za decu širom sveta. Ipak kvantitet raznovrsnosti ne prati uvek i kvalitet ostvarenog. Pozdravljamo stalne napore pozorišta za decu da vredno idu u korak sa savremenim trenutkom u kome stvaraju, trudeći sa da iskoriste nove tehnike i tehnologije, a pri tome da svojim pristupom i dalje ostanu verni deci kao njihov temeljni kulturni stub“.

Međunarodni festival pozorišta za decu, koji je ove održan od 22. do 27. septembra na nekoliko lokacija u Subotici, jedan je od najznačajnijih festivala u regionu i  više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvu ali i sa prostorom za druge umetničke forme, Festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta u Srbiji.

Foto: Dejan Vuković