Zlatozrak, Svilac, Tajna, General i brojni drugi stanovnici Dubokog jendeka našli su se pred velikim problemom. Da bi sačuvali svoju šumu, pristali su na opkladu – na to da odigraju fudbalsku utakmicu s gradskim drvosečama. Uz pomoć lugara Vukadina i miša zvanog Gricko Milirod, čuvenog fudbalskog trenera, daće sve od sebe da naprave pravi fudbalski tim. U ovu utakmicu domaćini će ući spremni da ostave svoje srce na terenu. Ulog je veliki, a oni imaju samo jednu šansu. Ako izgube utakmicu, izgubiće svoj dom…

Autor Zlatko Vasić predstavio se našoj čitalačkoj publici 2017. godine debitantskim romanom Čudesno putovanje. Ta divna knjiga, koja govori o avanturama neobičnog književnog junaka, dobila je dve nagrade: prestižnu Nagradu Neven za najbolju knjigu za decu u oblasti beletristike i nagradu Dečje kritike Dositejevo pero, a njenu vrednost potvrdilo je i to što je uvrštena u dopunski izbor domaće lektire za učenike četvrtog razreda osnovne škole.

Svojim novim romanom, pod naslovom Šumski derbi, Zlatko Vasić nam još jednom – sada već u prepoznatljivom maniru – donosi priču u kojoj je priroda glavna junakinja. Poput vojvođanskog putića koji je u prvom romanu „oživeo“ i otisnuo se iz svog dvorišta u svet, u ovoj knjizi pred našim očima oživeće stabla Dubokog jendeka u borbi za svoj dom. Nevolju u njihov kraj doneće drvoseče pretnjom da će poseći šumu po nalogu iz grada. Jedini način da se odbrane jeste da pristanu na fudbalsku utakmicu, odnosno opkladu s drvosečama, u kojoj će pobednik dobiti Duboki jendek. Simpatični junaci ove priče, tim Tri zvezde, uz pomoć lugara i stanovnika šume, hrabro će se suočiti s brojnim preprekama na tom putu. Naučiće da je fudbal igra za koju su potrebne spretne noge, pametna glava, ali i veliko srce čitavog tima koje zajednički kuca za istu stvar – a to je odbrana doma.

Ilustrovanje romana Šumski derbi predstavljalo je pravi izazov za Mladena Anđelkovića, ali je on svojim sjajnim ilustracijama uspeo da nam približi likove neobičnih fudbalera i dočara atmosferu tog uzbudljivog derbija.

Zanimljiv zaplet isprepletan humorom, zabavni junaci i divni opisi prirode predstavljaće pravo uživanje i za ljubitelje dobre knjige i za ljubitelje fudbala. Prema zamisli autora Zlatka Vasića, Šumski derbi je drugi od tri planirana „zelena romana“, u kojima je priroda u prvom planu. Ako se u vidu imaju aktuelni trenutak i pokreti ljudi širom sveta koji govore o važnosti održivog razvoja i očuvanja prirode, ove knjige predstavljaju najbolji mogući doprinos toj ideji i želji da se sačuva zelena planeta za generacije koje dolaze.

Zlatko Vasić je zaposlen u Kulturnom centru Apatin na mestu urednika književnog programa. Piše poeziju i prozu, a radove je objavio u više od trideset književnih časopisa, novina, zbornika i biltena. Objavio je dve zbirke pesama i roman za odrasle i dobio brojne književne nagrade i priznanja, među kojima su najznačajnije prva nagrada na 30. Festivalu jugoslovenske poezije mladih u Vrbasu, prva nagrada na Festivalu poezije mladih Vukovi lastari, kao i prva nagrada na konkursu za kratku priču emisije Dobro jutro, deco Radio Beograda 1. Ideju za svoj prvi roman za decu Čudesno putovanje, koji je objavio Kreativni centar, dobio je na osnovu priče koju je pred spavanje pričao svome sinu Strahinji. Roman Čudesno putovanje osvojio je nagradu Neven za najbolju knjigu za decu u oblasti beletristike u 2017, kao i nagradu Dečje kritike Dositejevo pero za 2017, a uvršten je i u dopunski izbor domaće lektire za učenike četvrtog razreda osnovne škole.