Svečana završnica jubilarne pedesete međunarodne manifestacije dece Evrope „Radost Evrope“ – gala koncert „Put u središte sreće“, održaće se na Međunarodni dan deteta u subotu, 5. oktobra, od 18 časova, u Sava Centru .

Pod pokroviteljstvom Gradske uprave – Grada Beograda i uz podršku brojnih sponzora, darodavaca i prijatelja, na čelu sa generalnim pokroviteljem kompanijom „Forma Ideale” iz Kragujevca, koja ima dugogodišnju tradiciju u realizaciji brojnih aktivnosti posvećenih deci i dečijem stvaralaštvu, na pedestoj jubilarnoj manifestaciji „Radost Evrope“ učestvuju deca iz dvadeset zemalja Evrope i kao specijalni gosti sa drugog kontinenta – deca iz Kine. Ovogodišnji festival realizuje se i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Fondacije Dragice Nikolić, Delegacije Evropske Unije u Srbiji, kompanije NIS, Ušće Shopping Center, Coca Cola i mnogobrojnih prijatelja festivala.

Na gala koncertu gledaoci će imati priliku da vide niz najlepših scenskih numera sa najrazličitijim vrstama scenskog nastupa, kao što su balet, savremena igra, tradicionalna igra, mjuzikl i drama. Srbiju će predstavljati deca iz Baletskog studija DKCB, Hora DKCB, Hora „Čarolija“ i Umetničkog centra „Talija“.

„Pedeset godina „Radosti Evrope“ je zaista veliki događaj i zato smo odlučili da na Gala koncertu napravimo osvrt u prošlost – da se vratimo na sam početak i dane osnivanja manifestacije, da se setimo njenog života u decenijama kada je bilo lakše, ali i u onima kada nije bilo tako lako i da zaokružimo priču danima naše bliske prošlosti. Na početku i na kraju svake priče o „Radosti Evrope“, suština njenog postojanja i razlog zbog kog će ona trajati još dugo su – deca, deca gosti i deca domaćini, deca učesnici i deca u publici, svi radosni Evropljani. Na sceni ćemo zato prizvati njihove uspomene na dane provedene u Beogradu. Setićemo se višedecenijskih prijateljstava započetih na „Radosti Evrope“. Podsetićemo na neke anegdote koje se i dalje rado prepričavaju i na kraju, naravno, setićemo se i Donke Špiček, jer, kada neka manifestacija traje čitavih pedeset godina, to znači da su njeni temelji čvrsto i dobro postavljeni, a svi znamo da je za „Radost Evrope“ te temelje postavila Donka. Zato je, na ovaj veliki i važan jubilej, neizbežno prisetiti se njene velike pokretačke energije da bi Radost Evrope bila osnovana i, što je još važnije, da bi ovoliko dugo trajala. „Da nisam verovala, ne bih ni počinjala“, rekla je Donka, uvek skromna, ali potpuno svesna koliku je važnu stvar uradila za decu Beograda, Srbije, Evrope, Sveta. – istakla je Milena Depolo, scenarista gala koncerta „Radost Evrope 2019“.

Direktan prenos koncerta emitovaće se na Drugom programu RTS u subotu 5. oktobra, od 18 časova.