Da li znate da je do pre nekoliko godina avokado bio na lošem glasu zbog visokog sadržaja masti i velikog broja kalorija? Danas se mišljenje u mnogome promenilo jer avkoado ima mnogo dobrobiti za celokupno zdravlje organizma, ali pod uslovom da ga umereno konzumirate. A o njegovoj kremastoj teksturi i sjajnom ukus ne treba ni pričati.

Avokado sadrži mnoštvo vitamina i drugih hranjivih sastojaka, a postoji nekoliko različitih metoda za konzumiranje i korištenje ovog voća – od maski za lice do ukusnog sladoleda pa čak i boje za tkaninu.

Tokom godina avokado je postao izuzetno popularan, a uzgajivači voća širom sveta su povećali njegovu proizvodnju.

Avokado ima mnogo toga da ponudi, a smatra se superhranom i zbog toga što obiluje vitaminima, mineralima, antioksidantima i drugim fitohemikalijama.

Naime, avokado sadrži više kalijuma od banana, a kalijum je izuzetno dobar za regulaciju krvnog pritiska. Također, sadrži mnogo zdravih mononezasićenih masti koje ubrzavaju metabolizam i indirektno sprečavaju prejedanje, a također stvaraju osećaj sitosti, te vam je jasno zašto je avokado sastavni deo svake zdrave dijete.

Polovina avokada sadrži manje kalorija od jednog malog pakovanja kikirikija te nešto manje kalorija od parčeta cheddar sira. Isto tako, avokado sadrži i folnu kiselinu koja je od izuzetne važnosti za sve žene koje su trudne ili nameravaju da imaju decu.

Avokado je poznat i po tome što sadrži lutein i zeaksantin koji su dobri za zdravlje očiju, a također sprečava i pojavu brojnih kardiovaskularnih oboljenja.

Kao i sa većinom hrane, bitno je ne pretjerivati. Stručnjaci savetuju jednu četvrtinu do polovine avokada za jedan obrok, te također savetuju da se ne konzumira više od jednog avokada dnevno.

Možete ga jesti u salati i sendvičima, te se od njega mogu praviti kremasti umaci za pastu. Također je vrlo preporučljivo praviti avokado smoothie.

Pola avokada sadrži:
114 kalorija
šest grama karbohidrata
jedan gram proteina
deset i po grama masnoće
jedan gram zasićenih masti
345 grama potasiuma
20 grama magnezijuma
Šest miligrama vitamina C
0,2 miligrama vitamina B6

Foto: dashu83 / Freepik