Da li si i ti jedan od tinejdžera koji želi da nabavi psa, ali tvoji roditelji ti to ne dopuštaju? Ukoliko jesi, ovo je pravi tekst za tebe! Kako da nagovoriš roditelje da ti kupe psa?

Za početak – pronađi sve informacije o rasi koju želiš. Zašto? Moraš biti upućen u sve njegove dobre i loše strane. Na primer, da li se linja, koliko najviše može da poraste ( korisna informacija ukoliko živiš u stanu ), kakav je u kontaktu sa drugim ljudima, psima i slično. Ne samo da će ti to pomoći da odlučiš koju rasu želiš, već ćeš moći svojim roditeljima da daš neke dodatne informacije o novom članu porodice.

Zatim, zapitaj se da li si spreman za psa? Imati psa je velika odgovornost. Moraš da brineš o njemu, bez obzira na druge obaveze. On je živo biće i zahteva pažnju. Moraš da ga šetaš, igraš se sa njim, da ga kupaš, četkaš. I nemoj misliti da će roditelji to raditi umesto tebe  -jedino ukoliko i roditelji vole pse, ali ako je to bila baš tvoja želja, onda moraš da im pokažeš kako brineš o svom ljubimcu.

Kada si siguran koju rasu želiš i kada si istražio sve o njoj, onda kaži roditeljima. Budi strpljiv. Nemoj da im se “penješ na glavu” zbog tvoje želje. Strpljenje će ti pomoći da dobiješ ono što želiš. Pričaj o psu, imajte neki opušten razgovor, bez svađanja. Obećaj im da ćeš ga čuvati, a u koliko oni znaju da si odgovoran, onda će ti još više verovati.

Ne dosađuj im sa svojom željom. Pusti roditelje da razmisle – kupovina psa nije laka odluka i treba se dobro porazmisliti o istoj. Sačekaj da oni odluče, pa onda iznesi neko svoje mišljenje o svemu tome.

Moraš im dati do znanja da si dovoljno odrastao i da si odgovoran za takvu stvar. Imati psa nije mala stvar. Pas zahteva mnogo više brige nego što većina tinejdžera misli. Imati psa je prelepo, ali je u isto vreme i velika odgovornost. Zato, nemojte brinuti ukoliko smatrate da niste dovoljno zreli. Sačekajte koju godinu, i pas će biti novi član vaše porodice!

Autor: Arijana Đokić

Photo by Alicia Jones on Unsplash