Svaka od devojaka i žena sanja da joj kosa brže raste. Pored toga žele da poboljšaju zdravlje svoje kose i posežu za različitim vitaminima i skupim tretmanima zaboravljajući na jednu jako važnu stavku, a to je ishrana.

Naime, kako je za Who What Wear ispričao nutricionistica Robin Foroutan, namirnice koje su dobre za vašu kožu, dobre su i za vašu kosu. Foroutan objašnjava da su kosa, koža i nokti sastavljeni od sličnih proteina pa im zato odgovaraju iste namirnice i dodadci u ishrani.

Iako je poželjno uzimati vitamine i ostale proverene dodatke, izuzetno je važno da vaša ishrana bude izbalansirana. Najpoželjnije namirnice kada su u pitanju rast i jačanje kose su one pune antioksidansa koje rade detoksikaciju tela i štite ga od slobodnih radikala.

Također, Foroutan kaže da je važno je ne štedeti na unosu zdravih masti iz biljnih izvora.

Neke namirnice koje je izdvojila i preporučila su: spanać, koji je sjajan izvor gvožđa koje podstiče cirkulaciju u celom telu pa tako i u temenu, semenke bundeve koje su odličan izvor cinka, avokado, losos i orašasti proizvodi zbog zdravih masti, batat (vrsta krompira) i jagode zbog visokog udela antioksidansa te kinoa, mahunarke, govedina, pomorandže i paprike.

Osim bujnije i duže kose, primetićete i zdraviji sjaj kose i kože koji također nije naodmet, zar ne?

A znate li vi za neke beauty tajne koje nam mogu pomoći da nam kosa bude blistavija, jača, snažnija. Ukoliko znaš neki savet piši nam. A možeš sa nama da podeliš i neke druge savete, naš mail je redakcija@superteen.rs i rado dajemo šansu mladima da se pokažu na delu.

Image by Pexels from Pixabay