Sezona praznika može sa sobom da donese i prejedanje. Bez obzira da li se ,,bacate“ na pečenu ćurku ili jedete mamine domaće kolače, lako može da se desi da unesete više kalorija nego što je potrebno te je jedno od glavnih pitanja – kako se izboriti sa slatkišima tokom praznika?
Ljudi se sve više okreću zamenama za šećer i veštačkim zaslađivačima kako bi smanjili unos kalorija. Zamene za šećer su aditivi koji daju sladak ukus kao šećer ali imaju mnogo manje ili nimalo kalorija.
Šećer je prva stavka na spisku koju konzumenti pokušavaju da izbegnu u ishrani, a na drugom mestu su kalorije, kaže istraživanje NPG grupe, kompanije za istraživanje tržišta koja prati prehrambenu industriju.
To je delimično razlog zašto se zamene za šećer sve više koriste, kaže Sarah Kuster, dijetetičar-nutricionista koja radi za zdravstveni sistem Altru.
,,Moramo da vodimo računa“, kaže ona. ,,Lako može da nam se desi da se kalorije prikradu niotkuda zbog toga što je hrana koju jedemo ove godine bogata kalorijama. Par zalogaja tu i tamo može da dovede do viška kalorija u toku dana.“
Ali pri korišćenju zamena za šećer, kaže Kuster, ljudi moraju da paze zato što ti proizvodi mogu da ispadnu drugačiji od onoga što su očekivali.
Kod upotrebe prirodnih šećera može moći do karamelizacije i pojave tamnije boje. Međutim, kod veštačkih zaslađivača, ista vrsta hrane može da bude svetlije boje.
Tekstura i ukus su takođe drugačiji, kaže ona, i ne morate da dodajete onoliko zamene koliko u receptu piše za šećer.
Iako zamene za šećer imaju kalorije i nešto šećera, oni su prisutni u mnogo manjoj meri, što ishranu čini zdravijim, kaže Kuster.
,,One odlično funkcionišu ako želimo da smanjimo količinu šećera i kalorija u ishrani“, kaže ona.
Tokom ovog perioda godine, Kuster dodaje da je važna i kontrola veličine porcije, što može da dovede do velike razlike u količini šećera i kalorija koja se unese preko slatkiša tokom praznika.
Ona predlaže da se unosi više prirodnih šećera iz voća i povrća umesto iz torti, kolača i bombona.
,,To je ono što u stvari želite da izbegnete“, kaže ona.
Ako neko poželi više prazničnih kolača nego što bi trebalo, Kuster kaže da su neki slatkiši OK, sve dok ne pojedete ceo pleh.
,,Kao i kod svega drugog, važna je umerenost“, kaže ona. ,,A nju je teže ostvariti tokom praznika.“
Image by Jill Wellington from Pixabay
Leave A Comment