Besplatne radionice za srednjoškolce i kurs iz egiptologije u MAU - prijavite se!
Poziv za učešće u programu „Boje Afrike“ koji je posebno osmišljen da ponudi srednjoškolcima mogućnost da se kroz kreativne radionice upoznaju sa tehnikom izrade aplikacija za tkanine, po uzoru na primerke naroda Fon iz Benina, iz zbirke Muzeja afričke umetnosti i dalje je otvoren. Zainteresovani srednjoškolci imaju vremena da se prijave do nedelje, 26.1.2020. (uveče), a prvi čas održava se već u ponedeljak, 27.1.2020. Po završetku radionica, biće održana velika-mala izložba radova svih učesnika i to u prostoru samog Muzeja!
Program je besplatan.
 
Takođe nas raduje da i ove godine ostvarujemo kurs posvećen kulturi drevnog Egipta pod nazivom  „Svakodnevni život u starom Egiptu“. Kurs realizujemo u saradnji sa saradnikom muzeja, istoričarem i egiptologom Nenadom Markovićem, doktorandom na Češkom institutu za egiptologiju, nakon već uspešnih predavanja i saradnje održanih u periodu 2018-2019. god. Predavanja će napraviti osvrt na društvene institucije, religijski sistema i shvatanja o zagrobnom životu, arhitekturu, umetnosti i pismenost. Deo predavanja posvetiće se i muzici, plesu, ishrani i idealima lepote koji su važili u starom Egiptu. Kurs je otvoren za najširu javnost zainteresovanu da svoju znatiželju i ljubav prema egiptologiji potkrepe proverenim naučnim znanjima koje predavač prenosi na jedan zanimljiv i razumljiv način.  
Sa novim ciklusom predavanja u okviru kursa „Svakodnevni život u starom Egiptu“ počinjemo u subotu, 1. februara 2020. godine, a sve zainteresovane pozivamo da se do tada prijave na: egiptologijaumau@gmail.com 

Nilski konj, rad Mohamada Soudija, foto: Vlada Popović

Drevni Egipćani imali su ambivalentan odnos prema nilskim konjima koji su u drevna vremena bili deo ekološkog sistema reke Nil (danas su na žalost izumrla vrsta u Egiptu). To su bile istovremeno strašne ali i životinje koje su zbog svog ponašanja – npr. navike da na par trenutaka nestanu pod vodom, pa izrone – postale simbol rađanja i regeneracije. Takođe, još jedna interesantna osobina nilskog konja jeste da ispušta glasno režanje pred zoru i pri zalasku sunca, što su stari Egipćani tumačili kao pozdrav suncu koje se rađa, odnosno zalazi.
Skulptura na fotografiji u prilogu je rad umetnika Mohamada Saudija (2018) i poklon Muzeju afričke umetnosti. 
Foto: MAU