Popularni crtani junaci mačak i miš Tom i Jerry, slave danas 80 godina postojanja.

Priča o mačku Tomu i mišu Jerryiju koji žive u istoj kući i stalno se nadmudruju, redovno se završavala tako što je Tom ostajao besan, a Jerry je uspevao da dođe do željenog cilja, uz puno jurnjave i duhovitih situacija.

Dvojac je izmišljen u MGM-ovom odeljenju za animaciju, gde su radili autori William Hanne i Joseph Barbera, koji su se trudili da dostignu uspeh drugih studija koji su postigli uspeh sa likovima poput Miki Mausa i drugih, prenosi BBC.

Autori, koji su tada imali manje od 30 godina, počeli su da smišljaju svoje ideje – Barbera je rekao da mu se sviđa jednostavan koncept crtanog filma o mački i mišu, uz sukobe i jurnjavu iako je to do tada bilo urađeno bezbroj puta.

Prva epizoda objavljena je 10. februara 1940. godine, postigla je ogroman uspeh i čak donela studiju nominaciju za Oskara za najbolji animirani kratki film.

Ipak, autorima su menadžeri rekli da ne otkrivaju odmah sve svoje adute, a promena je nastala kada im je jedna uticajna osoba iz Teksasa pisala sa pitanjem kada će moći da vidi još jedan predivan crtać o mački i mišu.

Tada su Jasper i Jinx, kako su se prvobitno zvali, postali Tom i Jerry.

Prema rečima Barbere, nije se mnogo diskutovalo o tome da li će likovi razgovarati, ali uz veliki uspeh nemih filmova sa Čarli Čaplinom, autori su znali da likovi mogu da budu zabavni i bez dijaloga.

Muziku za crtani film komponovao je Scott Bradley, a Tomov čuveni vrisak poput ljudskog otelotvorio je lično William Hanne.

U narednih 20 godina, Hanne i Barbera nadgledali su proizvodnju više od 100 kratkih crtanih filmova o poznatoj mački i mišu, a za svaki su trebale nedelje da se naprave i koštali su po 50.000 dolara, zbog čega se svake godine pravilo tek po nekoliko popularnih crtaća.

„Ima nešto u animaciji. To je evergrin koji ne bledi. To je kao i kada gledate sliku iz 18. ili 19. veka i još vam govori“, rekao je istoričar crtanih filmova Džeri Bek.

Zanimljivo je da su se Tom i Jerry pojavili i u nekoliko igranih filmova – Jerry je igrao sa Džin Kelijem u filmu „Dižite sidra“ iz 1945. godine, a Tom i Jerry su se pojavili u filmu sa Ester Vilijams iz 1953. godine „Opasno kada je vlažno“.

Nakon što je MGM zatvorio studio za izradu animiranih filmova 1957. godine, Hanne i Barbera su pokrenuli svoju produkcijsku kuću, međutim nekoliko godina kasnije MGM je odlučio da oživi Toma i Jerryja, ali bez originalnih autora.

Produkcija je prebačena u Prag zbog smanjenja troškova 1961. godine, a animator Gene Deitch je trebalo da predvodi proizvodnju, ali nije imao dovoljno budžeta niti dovoljno stručno osoblje.

Nakon njega produkciju je preuzeo Chuck Jones, čiji su animatori napravili Toma sa jačim obrvama i iskrivljenim licem.

Njegov tim je u periodu od 1963. do 1967. godine napravio 34 crtaća.

Do 1970. godine, mnoge prve epizode Toma i Jerryija počele su da se smatraju nasilnim, nakon čega su počele da se proizvode epizode u kojima su mačak i miš prijatelji, ali te epizode nikada nisu postigle uspeh kao originalne.

Crtani je od 1943. do 1953. godine osvojio sedam Oscara za epizode „The Yankee Doodle Mouse“, „Mouse trouble“, „Quiet Please“, „The cat concerto“, „The little orphan“, „The two mouseketeers“ i „Johan Mouse“.

Ipak, Tom i Jerry i danas su popularni širom sveta, od Japana do Pakistana, a u Kini je čak izmišljena istoimena igra za mobilne telefone koja ima više od 100 miliona korisnika.

Pre četiri godine jedan egipatski zvaničnik pokušao je da okrivi crtani film za porast nasilja na Bliskom istoku, dok je iranski lider uporedio odnose te zemlje i SAD kao odnose Toma i Jerryja.

William Hanne preminuo je 2001. godine, a Joseph Barbera preminuo je pet godina kasnije.

Trenutno, prava prikazivanja crtanih filmova o Tomu i Jerryiju poseduje kompanija Vorner Bros i planira da objavi novi film pre katoličkog Božića ove godine.

Da li ste vi gledali crtane filmove sa ova dva beskrajno šašava junaka?