Koliko puta si se zapitala kako imati super telo bez dijete i odricanja? Znamo da i ti želiš super figuru, ali kao i većina nas ne želiš da se odrekneš sladoleda, hamburgera i testenine? Pa i ne moraš jer stižu sjajni saveti kako da uz male promene, malo vežbe i ti budeš tip-top!

Sačekaj s desertom

Jednostavno moraš pojesti nešto slatko posle ručka, zar ne? OK, možeš, ali nikako ne odmah! Pričekaj 20 minuta da želudac pošalje mozgu poruku da je sit. Ako tada budeš imala želju za nečim sltakim, slobodno se počasti redom čokolade ili nekim kolačem.

Hamburger je OK

Bez brige, nećeš morati da se odrekneš svog omiljenog fast fooda. Samo pazi da u njemu bude nešto manje mesa, a što više salate. Masne umake izbegavaj!

Gorko, molim lepo

Jesi li znala da gorke stvari pomažu organizmu u probavi i sagorevanju masti? Možeš ih naći u cikoriji, đumbiru, artičokama i krastavcima. Ali najvažniji izvor gorčine su ipak sve vrste zelene salate. Dakle, ako jedeš nešto masno, obavezno uz to odaberi salatu.

Navali na grejpfrut

Verujemo da si već čula da je grejpfrut pravi sočni saveznik u borbi protiv kilograma. To egzotično voće sadrži enzime koji brže sagorevaju masti. Jedno američko istraživanje pokazalo je da su osobe koje su pojele pola grejpfruta pre svakog obroka već nakon mesec dana imale jedan kilogram manje. Ne zvuči loše.

Voda pre jela

Da, dobro si čula. Pre, a ne tek posle jela. Velika čaša vode pre obroka pomaže da organizam bolje i brže svari hranu. Nakon određene količine vode tvoj želudac će biti već napola pun pa napadi silne gladi i prejedanje pripadaju prošlosti.

Jesi li zaista gladna?

Postavi sebi to pitanje pre svakog obroka. Često posežemo za grickalicama samo zato što nam je dosadno. Zato, ako u subotu uveče osetiš silnu potrebu za čipsom, bolje pozovi drugaricu.

Varljiva salata

Salata čini da budeš fit i sadrži mnogo vitamina. Međutim, u kombinaciji s nekim umacima, činija salate može imati učinak na tvoje telo kao činija prženih krompirića. Naime, većina gotovih soseva je bogata masnoćom, ugljenim-hidratima i belančevinama. Ukratko, oni su najbrži način da se ugojiš. Radije salatu začini maslinovim uljem (bogato nezasićenim masnim kiselinama), limunom (bogat vitaminom C) ili jabukovim sirćetom. Dodaj malo soli, bibera i – gotovo!

Uspori malo

Ako sporije jedeš, brže ćeš se zasititi. Zato sebi za sledeći obrok ostavi više vremena. Dobro sažvaći svaki zalogaj i razgovaraj s nekim dok jedeš. Delovanje ćeš vrlo brzo primetiti.

Uvuci stomak

Nije reč o lošem triku kao što ti se može učiniti: svaki put kad uvučeš stomak, zapravo treniraš trbušne mišiće.

Pažljivo biraj grickalice

Ne možeš zamisliti gledanje filma u bioskopu bez kikirikija i čipsa? Uskrati sebi sledeći put tako masne stvari: kokice i slani štapići su dobra alternativa…

Foto: www.freepik.com