Da li ti se nekada čini da ti kosa uopšte ne raste? Želiš prirodnim putem doći do zdrave kose? Jedeš li neke od ovih namirnica?

Prema rečima detetičarke Ro Huntriss, postoji širok spektar prirodnih namirnica koje sadrže određene vitamine i minerale koji utiču na rast kose. Britanski magazin Helloje izdvojio 13 namirnica koje su najbolje za rast i jačanje kose. Zato, kad god možete, pojedite porciju više nego inače ili kombinujte nekoliko namirnica sa ove liste.

Piletina

Piletina i mnoge druge namirnice pune proteina su od velikog značaja za zdravu kosu i njen rast. Protein deluje kao gradivni blok na sve naše ćelije, uključujući i ćelije u našoj kosi. Do opadanja kose često dolazi i zbog slabog unosa proteina.

Jaja

Na koji način najčešće spremate jaja? Nije ni važno. Kajgana, jaje na oko pa i ona jaja iz rerne podednako dobro utiču na aktivan rast kose. Jaja nude širok spektar zdravstvenih prednosti, zato je njihovo uključivanje u redovnu ishranu jako važno. Ova namirnica, osim što je bogata proteinima, sadrži i biotin koji također pospešuje brži rast kose, ali i njeno jačanje.

Sardine

Svi imamo tog jednog prijatelja koji ne može zamisliti život bez sardina i jede ih na sve moguće načine. On možda ima pravo jer su sardine i ostale masne ribe glavni izvor omega 3 masnih kiselina i imaju protivupalna delovanja na naš organizam. Masna riba održava vašu kosu zdravom i potpomaže stvaranje masti na koži.

Avokado

Milenijalci sigurno znaju da je konzumiranje avokada zdravo za njih, jer moramo priznati da su baš oni ovu zelenu namirnicu učinili vrlo popularnom. Avokado je između ostalog bogat vitaminom E koji je jako važan za rast kose. Svi vitamin koji se nalaze u avokadu poboljšavaju cirkulaciju krvi zbog koje folikuli kose “rade” efikasnije.

Spanać

Iako Popaj možda nije najbolji primer za ovu namirnicu jer je bio ćelav, ovaj je crtani junak imao pravo što veruje u ovo snažno povrće. Spanać je pun nutrijenata od folne kiseline do gvožđa i vitamina A i C, od kojih svi podstiču rast kose. Ovo povrće možda ne podstiče ubrzan rast bicepsa, ali rast kose je druga priča.

Losos

Ako nečega ima u ovoj ribi to su nutrijenti, pogotovo oni koji pospješuju rast kose. Sadrži proteine, vitamin D, omega 3 masne kiseline i još puno stvari koje stimulišu rast kose.

Kinoa

Dobra stara kinoa je prie nekoliko godina proglašena kao kraljica čišćenja organizma. Na dugoj listi zdravstvenih prednosti, kinoa je odlična i za rast kose jer je puna cinka. On održava kosu i podstiče njen rast. Kada je kosa suva i slaba, to se povezuje s manjkom cinka.

Semenke suncokreta

Ovo seme je odličan izvor vitamina E koji je odlični antioksidans. Vitamin E štiti naše ćelije od oštećenja, ali ga povezuju i s prevencijom opadanja kose i stvaranjem peruti.

Pomorandže

Ovaj divni citrus je pun vitamina C, A i antioksidanasa koji utiču na rast kose. One su odličan izvor vitamina C koji potpomaže apsorpciju gvožđa. Upravo iz tog razloga je ceđena pomorandža idealno piće za doručak od žitarica, brže upija gvožđe iz obroka koji si pojela.

Slatki krompir

Većina ljudi ne zna da i slatko povrće može podstaknuti rast kose. Slatki krompir možeš da jedeš u više varijanti, kao pomfrit, pire ili na pekarski način i opet će biti dovoljno zdrav za tvoj organizam i kosu. Sladak krompir sadrži beta karoten koji nakon konzumacije postaje vitamin A. Ovaj vitamin pomaže koži da napravi sebum koji je mastan i koji pomaže koži da ostane zdrava.

Brazilski oraščić

Brazilski oraščić pomaže koži da ostane zdrava i samim tim podstiče rast kose. On je odličan izvor selena, moćnog oksidansa koji štiti ćelije od štetnog delovanja slobodnih radikala.

Šargarepa

Možda nije naučno dokazano da šargaprema omogućuje da vidimo u mraku, ali je dokazano da ovo povrće pomaže kosi da raste brže i da bude zdravija. Biotin pripada porodici vitamina B i on sprečava kosu da opada i da postane suva. Šargarepe su odličan izvor biotina, ali i vitamina A.

Žuta babura paprika

Žuta babura paprika je odlična za kosu i tvoje zdravlje. Kruže glasine da apliciranje ove paprike na kožu podstiče bolju cirkulaciju krvi u temenu. Međutim, ako ipak više voliš da konzumiraš ovo povrće, one su sjajan izvor vitamina C koji se koristi za formiranje kolagena koji pomaže našem telu da ostane kompaktan.

Fashion photo created by freepik – www.freepik.com