Za pravilno kontrolisanje težine, izuzetno je važan način ishrane, ali ne smemo zaboraviti na odgovarajuću fizičku aktivnost. Dakle, ne treba da vežbate non-stop tokom nekoliko dana, pa odustanete, već da zaista pronađete vama odgovarajuću fizičku aktivnost za pravilno kontrolisanje težine.

Za početak, konsultujte se sa svojim lekarom o odgovarajućoj fizičkoj aktivnosti za vas. Ukoliko imate neki hronični zdravstveni problem, poput gojaznosti, dijabetesa, srčane bolesti ili visokog krvnog pritiska, za pravilno kontrolisanje težine je obavezno da pitate svog lekara koja vrsta fizičke aktivnosti bi vam odgovarala. Za one koji bi da kontrolišu težinu i nemaju zdravstvenih problema, postoji nekoliko osnovnih saveta kada je reč o fizičkoj aktivnosti koji im mogu pomoći.

Počnite polako. Uključite malo po malo fizičke aktivnosti u svoju dnevnu rutinu i postepeno ćete stići do 30 minuta vežbe, kako radi poboljšanja zdravlja, tako i radi pravilnog kontrolisanja težine.

Postavite ciljeve. Kada počinjete sa odgovarajućom fizičkom aktivnošću, postavite kratkoročne i dugoročne ciljeve, i proslavite svaki uspeh kada shvatite da pravilno kontrolišete težinu.

Pratite napredak. Vodite dnevnik o fizičkoj aktivnosti da biste pratili svoj napredak pravilnog kontrolisanja težine. Beležite kada i koliko dugo ste se bavili fizičkom aktivnošću, koja je vrsta aktivnosti, ali i kako ste se osećali tokom vežbanja.

Unesite raznovrsnost. Odaberite razne, ali uvek odgovarajuće fizičke aktivnosti koje će vam pomoći da pravilno kontrolišete svoju težinu, sprečite dosadu i stalno postavljajte izazove pred um i telo.

Osećajte se udobno. Nosite udobnu obuću i odeću tokom fizičke aktivnosti, kao i onu koja odgovara vrsti aktivnosti kojom se bavite.

Slušajte svoje telo. Ako osetite neprijatnost ili bol u grudima dok vežbate, to verovatno znači da ne praktikujete odgovarajuću fizičku aktivnost za sebe. Zato bolje prestanite i konsultujte se sa lekarom, a ako bol ne nestane, potražite medicinsku pomoć. Ako se osećate umorno ili vam je muka, napravite pauzu i odmorite se. Tek uz odgovarajuću fizičku aktivnost ćete moći pravilno da kontrolišete svoju težinu.

Jedite namirnice bogate hranljivim materijama. Za pravilno kontrolisanje težine, važna je i raznovrsna ishrana, tako da bi trebalo svakog dana da birate različite hranljive namirnice uz odgovarajuću fizičku aktivnost.

Obezbedite podršku. Na putu za pravilno kontrolisanje težine, zatražite podršku porodice i prijatelja, možda baš tako što ćete se zajedno baviti odgovarajućom fizičkom aktivnošću. Možete oformiti grupe za šetnju sa kolegama, igrati se napolju sa decom ili ići na časove plesa sa partnerom, ukoliko vam to odgovara.

Redovna, ali prvenstveno odgovarajuća fizička aktivnost pomoći će vam da se osećate i izgledate bolje, odnosno da pravilno kontrolišete težinu. Bez obzira na to da li vam je cilj da dostignete ili održite zdravu težinu ili da poboljšate zdravlje, pravilna fizička aktivnost je korak u pravom smeru. Iskoristite njene prednosti za pravilno kontrolisanje težine i učinite je sastavnim delom svog života.

Foto: www.freepik.com