Verujemo da si i ti, kao i mi, fan smothieja. Smoothie može da bude sjajan način da započneš dan ili da povratiš energiju nakon treninga, međutim ukoliko ga ne napraviš uz pravu količinu voća, možeš dobiti napitak pun šećera koji će ti samo povećati nivo šećera u krvi i nakon toga ćeš ubrzo ostati gladna.

Kada se naprave ispravno, ovi zdravi napici mogu biti jednostavan i prikladan način za pakovanje puno hrane u jednu čašu. Glavni sastojak svakog smothieja je voće, a znamo da je ono puno vitamina.

Ali, ukoliko staviš previše voća, možeš dosegnuti visok nivo šećera. Nutricionistkinja Rebecca Ditkoff preporučila je da ne pravite smoothieje ukoliko nisu bogati vlaknima i ograničila količinu voća na samo jednu šoljicu. To znači da ako mešate različite plodove poput banana i bobičastog voća, koristite pola male banane i pola šoljice šumskog voća.

Nutricionistkinja Meredith Price je za HuffPost rekla da su uzimanje previše voća i nedovoljno povrća sa zaslađenim mlekom ili voćnim sokom neke od uobičajenih grešaka koje ljudi prave prilikom izrade smoothieja kod kuće.

Nutricionisti savetuju da u ovaj zdravi napitak stavljate maksimalono jednu šoljicu voća i puno povrća. Voće i povrće također pružaju mnoge korisne hranjive materije poput vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata. Vlakna pomažu u kontroli šećera u krvi i pomažu nam da budemo siti.

Povrće koje preporučuju su spanać i kelj, a od voća banane i šumsko voće. Banane će smoothieju dati finu, gustu teksturu, a šumsko voće jer ima najveći sadržaj vlakana.

Semenke su također veoma bitne za pripremu smoothieja, chia semenke, seme lana i seme konoplje bogato je vitaminima, zdravim mastima, proteinima i omega-3 masnim kiselinama. Rebecca Ditkoff također voli da koristi orašaste plodove i semenke u smoothieju, ali preporučuje da se ograničite na kašiku-dve da ne biste pretjerali s unosom kalorija.

Ako stavljate grčki jogurt, preporučuje se maksimalno pola šoljice. Grčki jogurt prepun je proteina, probiotika i drugih hranjivih materija.

Kada je reč o tečnoj bazi, nutricionisti savetuju da izbegavate upotrebu slatkog. Korisitite obično mleko, kokosovu vodu ili bademovo mleko.

Rebecca Ditkoff preporučila je ove sastojke za smoothie:

2 šoljice povrća (zelenila kao što su spanać, kelj ili tikvice )
1/2 šoljice grčkog jogurta
1 šoljica voća (1/2 male banane i 1/2 šoljice smrznutog šumskog voća)
1/4 avokada ili 1-2 kašike chia semenki, semena konoplje ili lanenog semena
1 čaša nezaslađene tečne baze

Podelite sa nama vaše recepte koji će nam omoći da napravi zdravi smoothie.

Foto: www.freepik.com