Verujemo da svako od vas zna ko je Pipi Duga Čarapa i da ste čitali knjige, a verovatno gledali i neki film. E pa ova vesela, jaka devojčica, napoznatiji švedski imaginarni lik, danas slavi 75. Rođendan!

Pipi Duga Čarapa (švedski Pippi Långstrump, ili punim imenom Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump), je najpoznatiji lik švedske spisateljice za decu Astrid Lindgren.

Tokom zime 1941. godine, Karin – sedmogodišnja kćer Astrid Lindgren, je bolovala od upale pluća. Dok je njena majka sedela pored kreveta i brinula o ćerki, Karin je rekla majci da želi da čuje priču o Pipi Duga Čarapa. Tako je Astrid Lindgren počela da priča priče o devojčici izmišljenog imena, a one su se dopale Karin,a kasnije sui h čuli i njeni prijatelji koji su bili oduševljeni. Ona je izmislila devojčicu sa crvenim pletenicama, čija je majka anđeo, a otac kralj Južnog mora i koja – osim majmuna gospodina Nilsona i konja čije se ime o originalnim delima ne pominje – živi sama u vili Vilekuli.

Pipi Duga Čarapa danas slavi 75. rođendan!!!

U martu 1944., Astrid Lindgren nije mogla da se kreće jer joj je stopalo bilo povređeno, počela je da zapisuje priče o Pipi i odlučila je da ih pošalje jednom švedskom izdavaču koji nije bio zainteresovan za štampanje ovakve knjige.

Njena ćerka Karin je za svoj 10. rođendan dobila ove priče na poklon, a široj javnosti su predstavljene 1945. godine. Naime te godine je izdavač Rabén & Sjögren objavio konkurs za dečiju knjigu, Astrid Lindgren je malo izmenila rukopis i poslala ga, a potot je osvojila prvu nagradu. Knjiga o Pipi Dugoj Čarapi je prvi put štampana za Božić 1945. godine i odmah postala je hit. Sledile su još dve knjige i nekoliko kraćih priča i slikovnica.

Kao što smo napisali prva knjiga je objavljena 1945, ali ne 21. maja. No tog dan je rođendan Karin Nyman, ćerke čuvene autorke za koju je ona i smišljaja priče, te Šveđani zato tradicionalno ovog dana obeležavaju rođendan Pipi Duge Čarape.

Pipi je neobična. Ona je najjača devojčica na svetu, ima pegice i crvene pletenice koje stoje uspravno i nosi različite, dugačke čarape. Živi bez roditelja, u kući zvanoj Villa Villekulla, zajedno sa svojim pegavim konjem Malim prijateljem (Lilla gubben) i majmunom Gospodinom Nilssonom. Pipi svima govori da je njena mama na nebu, a otac Efraim Långstrump je kralj na ostrvu Kurrekurreduttön u Južnom moru. Pipi protivreči odraslima, ne želi da ide u školu i ponaša se kako hoće. Ima punu vreću zlatnika, ali ne zna šta će s njima. Njeni su najbolji prijatelji Tommy i Annika. Oni misle da je Pippi zaista sjajna devojčica, ali se dosadni i nemaštoviti odrasli stanovnici njenog mesta s tim nikako ne slažu. Najbolji primer je za to gospođa Prysselius, čija je jedina želja da preseli Pipi u dom za napuštenu decu.

Kada pročitate sve ovo jasno vam je da je u to doba, daleke 1945. goine priča o Pipi podigla prašinu, a zabeležene su i oštre reči kritičara i uglednih profesora.

Međutim popularnost Pipi Duge Čarape dokazala je da je autorka bila u pravu kada je odlučila da pošalje rukopis na kokurs. Njene priče učinile su ovu Šveđanku najpoznatijom autorkom knjiga za decu do danas. Njene priče, gledajući ceo opus, objavljene su na 106 jezika u 165 miliona primeraka.

Astrid Lindgren je 1985. u Srbiji dobila Povelju Zmajevih dečijih igara. Umrla je 2002. godine u 95 godini, a doživela je samo u Švedskoj više od 40 ekranizacija njenih priča o Pipi koju je glumilo sedam različitih glumica.