Svetski dan okeana obeležava se 8.juna, a Discovery kanal će tokom vikenda emitovati emisije koje podižu svest o ovom danu i sve nas pozivaju na odgovornost prema okeanima i njihovim stanovnicima.

„Borba za kitove:Priča kapetana Votsona“ je na programu u subotu, 6.juna u 20h, a nagrađivani film „Priča o plastici“ emituje se u nedelju, 7.juna u 20h.

Emisijama koje podižu svest kanal Discovery obeležava Svetski dan okeana

Borba za kitove: Priča kapetana Votsona

Subota, 6.jun u 20h (PREMIJERA)

Kapetan Pol Votson osnovao je svoje društvo “Morski pastir” 1977. godine, jer je verovao da njegova nova organizacija mora da ide još dalje u borbi protiv istrebljenja kitova i ajkula, lovokradanje, , uništavanja staništa i kršenja primene zakona o okeanima, nego što je to radio Greenpeace do tada.  Nekoliko godina za redom, Votsonova grupa osoblja i volontera svake zime su se uključivali u kampanju pronalaženja i zaustavljanja japanskih brodova koji love kitove u ime istraživanja, pokušavajući da ih zaustave bilo kojim nenasilnim sredstvima .

Kapetan Pol Votson plovio je širom sveta na svom pohodu da zaštiti okeane i njegove stanovnike. On rizikuje sopstveni život kako bi spasio morski.

Emisijama koje podižu svest kanal Discovery obeležava Svetski dan okeana

Priča o plastici

Nedelja, 7.jun u 20h (PREMIJERA)

 Priča o plastici” sadrži intervjue sa stručnjacima i aktivistima sa prve borbene linije, otkrivajući katastrofalne posledice poplava ekosistema koji se guše u plastici i trovanja zajednica širom sveta, ali svedoče i o globalnom pokretu koji se razvijo kao odgovor na ovakvu situaciju. Zahvaljujući originalnoj animaciji, kao i snimcima iz arhive koji datiraju još iz 1930-ih, i prvim izveštajima o ovom problemu u nastajanju, film prezentuje složeni problem koji sve više utiče na dobrobit planete i njenih stanovnika.

“Priča o plastici” osvjetljava kolika šteta po životnu sredinu se dešava tokom celog životnog ciklusa plastike – ne samo nakon što je ona odložena. Sve poruke oko plastike decenijama kontrolišu njeni proizvođači, koji su se namerno fokusirali na plastični otpad. Film otkriva kako industrija plastike istovremeno optužuje rasipne potrošače i agresivno ulaže u proizvodnju više plastike za jednokratnu upotrebu nego ikad ranije. Film naglašava da iako je čišćenje važno za razumevanje situacije, pravo rešenje leži u zaustavljanju masovne proizvodnje plastike, pre svega. „Plastična kriza ne počinje kada plastika uđe u okean. Počinje kada nafta i gas napuste izvor  i nastavlja da bude problem na svakom koraku na tom putu do finalnog proizvoda”, rekla je Carroll Muffett, jedna od sagovornica u filmu.

Pažljivo odgledajte ove emsije , a zatim razmilite kako vi možete da obeležite Svetski dan okeana