Astrounati Bob Benken i Dag Harli poleteli su 30.maja u kosmos iz svemirskog centra Kenedi na Floridi leteći na raketi „Falcon 9“. Discovery kanal učestvovao je u stvaranju istorije i snimao lansiranje u svemir astronauta NASA-e u raketi SpaceX.

Ova misija predstavlja prvi odlazak posade sa američkog tla još od 2011. godine. Raketa Falkon 9 nosila je na svom vrhu kapsulu Dragon, koju je firma SpaceX razvijala za NASA-u tokom protekle decenije.

Discovery kanal približiće svojim gledaocima ovaj važan događaj emitovanjem dvočasovnog specijala 14. juna u 20 časova.  Publika će moći da vidi astronaute i lansiranje rakete, ali i da sazna od inženjera kako je izgledalo njeno kreiranje.

Discovery and Science Channel proveli su više od godinu dana dokumentujući trku Spejseksa da postane prva privatna kompanija koja je lansirala američke astronaute u svemir. Specijalna emisija sadrži prenos lansiranja, kao i komentare osnivača i glavnog inženjera Spejseksa Elona Muska i drugih vodećih vazduhoplovnih stručnjaka, među kojima je i bivši astronaut Majk Masimino

Astronauti Dag Harli i Bob Benken pristigli su na Međunarodnu svemirsku stanicu 19 sati nakon lansiranja.

Foto: Discovery promo