Odiseja i Super Teen predstavljaju i poklanjaju roman „Amok”

Koliko poznajete Luksemburg? Prva asocijacija na ovu malu, gotovo egzotičnu evropska državicu uglavnom je uređenost i raskoš, ali da li je zaista tako? Luksemburški pisac Tulio Forđarini u nagrađenom romanu Amok čitaocima predstavlja nešto mračniju stranu ovog Vojvodstva.

Izdavačka kuća Odiseja obogatila je svoju biblioteku EUPL još jednim naslovom koji stiže iz Luksemburga.

Tulio Forđarini je poznat po mračnim temama i crnom humoru koji koristi kao podlogu za kritiku savremenog društva, iako tvrdi da njegova uloga nije uloga kritičara već posmatrača. Njegovo iskustvo u radu sa decom sa poremećajima u ponašanju poslužilo mu je kao inspiracija za brojna dela među kojima je i najpoznatiji roman Amok: Luksemburška ljubavna priča  za koji je dobio prestižnu Nagradu Evropske unije za književnost 2013. godine.

Po Amoku je 2015. godine snimljen film Baby(a)lone koji je država Luksemburg izabrala za svog kandidata u trci sa Oskara za najbolji strani film. Film nije ušao u uži izbor, ali je dobio brojne lokalne nagrade.

Naslov romana potiče od malajske reči koja se danas koristi kao stručni termin kojim se označava psihološki poremećaj karakterizovan depresijom nakon koje sledi potreba za nasiljem, neretko i ubistvom. Pa ipak, iza ovako mračnog naslova krije se ljubavna priča. Forđarini kaže da svaki roman, ma o čemu bio, zapravo u sebi krije ljubavnu priču.

Da je napisan u Americi, Amok bi zasigurno postao kultni roman među omladinom širom sveta: ovo je zanimljiv roman o problemima adolescenata koji se ne ispušta iz ruku. Napisan u prvom licu, bogat slengom i referencama na popularnu kulturu, kroz prizmu petnaestogodišnjeg protagoniste koji živi na društvenoj margini, Amok ukazuje na probleme socijalne izolacije, zapostavljenosti, nedostatka perspektive, poremećaja u ponašanju i besmislenog nasilja, uvlačeći čitaoce u fiktivni svet junaka koji pokušavaju da pobegnu od stvarnosti.

Roman Amok predstavlja retku priliku čitaocima iz Srbije da se upoznaju sa luksemburškom književnošću, posebno kada je u pitanju književnost za mlade.

A mi smo bili oduševljeni kada smo videli na IG profilu izdavačke kuće Odiseja ovaj roman i odmah smo znali da ćemo obradovati i nekoga od vas! Da, da dobro ste pročitali, konačno opet poklanjamo knjige, jer leto počinje sutra, većina vas je završila sa školskim obavezama i vreme je da se čitaju sjajne knjige.

Da biste učestovali u akciji potrebno je da nam se javite na mail redakcija@superteen.rs i odgovorite na pitanje „Koja reč je poslužila kao inspiracija za naslov romana?“.  Pored toga nam napišite svoje podatke – ime, prezime, adresu, grad, kontakt telefon i godište. Igramo se do srede, 24. juna u 18 časova, a potom ćemo imena dva dobitnika objaviti na našem IG  profilu. I da ova akcija je internacionalna!

Foto: Pixabay i Odisej promo