Ako te muči  tanka kosa ili ispucali krajevi, ili si iz nekog drugog razloga nezadovoljna kvalitetom svoje kose, velika je šansa da si već upoznata s magičnim svojstvima ricinusovog ulja.

Brzom pretragom na YouTubeu naići ćete na desetine svedočanstava o pozitivnim svojstvima ovog ulja za kojim, često, posežu i mnoge holivudske zvezde. Ali, pitanje da li ricinusovo ulje pospešuje i sam rast kose, u javnosti izaziva podeljena mišljenja. Da li je ovo još jedan beauty mit ili ipak ima istine u ovim pričama?

Ricinusovo ulje često se primenjuje u pripremi kozmetičkih ili preparata za kosu. Iako ne postoje naučni dokazi da ovo ulje zaista pospešuje rast kose, prema rečima stručnjaka, praksa je pokazala drugačije.

“Njegova antibakterijska svojstva dobrim delom onemogućavaju zapaljenje folikula dlake, dok ricinoleinska kiselina stimuliše cirkulaciju i pomaže rast kose”, tvrdi frizerka Bridgette Hill.

Ali, da bi imalo efekta, ulje se mora delimično zagrejati, i trebate ga ostaviti (barem trideset minuta) da “odradi svoje”.

Ricinusovo ulje koristi se za sve tipove kose, no preporučuje se da ga izbegavaju osobe koje imaju problem s peruti koja se, u kombinaciji s uljem, samo može dodatno raspršiti.

Kada je u pitanju primena ricinusovog ulja na trepavicama ili obrvama, kozmetičari i naučnici pozivaju na oprez, posebno ako se radi o skidanju šminke ovim uljem. Ukoliko micelarnu vodu ipak želite zameniti ricinusom, pre toga obavite razgovor s oftalmologom ili uradite alergotest kako ne bi došlo do neželjene reakcije.

A nas zanima da li ste vi ikada koristile ricunosovo ulje za negu kose? Ukoliko imate neke beauty tajne podelite ih sa nama.

Foto: Pinterset