Sigurno si i ti primetila da često gumicu za kosu nosiš oko ruke, da ti se uvek nađe pri ruci u slučaju da zbog velikih vrućina odlučiš da vežeš kosu. Međutim, doktori iz Kentuckyja naveli su ozbiljan razlog zašto bi to odmah trebala da prestaneš da radiš.

Doktori savetuju da gumicu za kosu ipak držiš u torbi ili džepu jer, ne samo da konstantno vezanje uništava kosu, nošenje gumice za kosu na zglobu može stvoriti ozbiljne probleme, piše The Healthy.

Audree Kopp iz države Kentucky nosila je gumicu za kosu oko ruke kada je primetila veliku crvenu izraslinu. Doktori su otkrili da se radi o opasnoj infekciji koja zahteva hitnu operaciju, a kao uzrok su naveli upravo gumicu.

„Retko je dobijanje infekcije preko gumice, ali je moguće“, rekao je Faisal Tawwab, lekar porodične medicine.

Obična gumica neće učiniti toliko štete, ali one grublje sa šljokicama ili metalnim delovima mogu oštetiti kožu.

„Bilo kakva otvorena rana ili ogrebotina može dovesti do pojava bakterija na koži“, rekao je stručnjak za radiologiju Adam Gropper.

Osim toga, naglasio je kako gumice za kosu na sebi imaju mnoštvo bakterija.

„Čak i ako je potpuno nova, gumica će imati bakterije na sebi. Ako je korištena već na kosi, ima ih još više. Nošenjem na zglobu, skupiće najviše bakterija“, dodao je Gropper.

Upozorio je i na pranje ruku zajedno s gumicom.

„Oprali ste ruke, one će se osušiti, ali gumica baš i neće. Bakterije vole topla i vlažna mesta, što znači da će ih se u ovakvoj situaciji stvoriti mnogo“, objašnjava on.

Foto: www.freepik.com